УНЦГ у “Политици”: Медијима и даље господаре следбеници Мила Ђукановића

Стечај: У Мијачевим “Дневним новинама” 30 људи остаје без посла
18/12/2021
УНС: Да се новинарству врати епитет седме силе
21/12/2021
Стечај: У Мијачевим “Дневним новинама” 30 људи остаје без посла
18/12/2021
УНС: Да се новинарству врати епитет седме силе
21/12/2021

Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ) хтело је да достојно обележи 150 година новинарства, припремило је пројекат и ради на изради монографије, али вероватно ће то остати само пуста жеља јер власт не занимају тако важни јубилеји, каже за „Политику” генерални секретар УНЦГ Иван Милошевић. Додаје да су годину дана надлежне владине службе игнорисале захтеве удружења, а ових дана је одржана трибина о 150 година новинарства у организацији Телевизије Црне Горе.

Као да је нешто спорно у вези с тим скупом.

Спорно је јер су на трибини, осим неколико изузетака, говорили заљубљеници и следбеници дела Мила Ђукановића. Срамно је да о данашњем тренутку новинарства, али и традицији од век и по писане новинарске речи данас говоре новинарски „пензионери” и новинари који су последњих деценија препознати као вулгарни заговорници новоцрногорске идеологије. Говорили су медијски службеници бившег режима ДПС-а, а потпуно су заобишли не само актуелно руководство УНЦГ него и новинаре који припадају нашем удружењу. Имали су шта да кажу, сигурно више него учесници трибине.

Да ли се променио однос нове власти према најстаријој новинарској асоцијацији?

Министарство за медије и министарка Тамара Срзентић мало су тога урадили за новинаре. Осим евроатлантских фраза, новинарима нису понудили ништа што би могло да утиче на њихов бољи положај. То важи и за Директорат за медије, чији директор је такође игнорисао захтеве УНЦГ за заједничку организацију вредног јубилеја.

Колико вам је средстава доделило министарство на конкурсу за расподелу новца медијима?

Нећете веровати, ни цента. Доделили су их медијима који су последњих деценија били препознати као гласноговорници ДПС-а. Више стотина хиљада евра подељено је и НВО које су дуго на државном буџету и постала им је навика да добијају знатне суме од више стотина хиљада евра за пројекте, а у исто време финансирају их стране амбасаде. За остале није опредељен ни цент, па сви они који су барем покушали да у времену ДПС-а сачувају новинарску професију и одбили да буду слуге њиховог режима и даље таворе на медијским маргинама. Да ли треба поменути да је и актуелна министарка за медије потпуно игнорисала руководство УНЦГ и чак их није, као све остале, позвала ни на куртоазни разговор о медијским темама?

 

Је ли УНЦГ и даље институција без адресе?

УНЦГ деценијама има просторије у згради где се налази општински одбор ДПС-а у Подгорици. Међутим, оне су данас оковане кључевима ДПС-а, па је до њих тешко доћи, а уколико се и дође, потребно је задовољити неколико провера службеника ДПС-а. Покушали смо да од ДПС-а добијемо неки други простор, па и мањи, али су нас они упутили на конкурс општине Подгорица за доделу пословних простора невладиним организацијама. Ти простори су прескупи и због тога потпуно недоступни УНЦГ. Дакле, против УНЦГ не ради само актуелна влада и део медијских кућа него и ДПС, који нам је наговестио да ће приликом локалних избора у главном граду морати да отвори наше просторије и користи их за кампању.

Каква је медијска сцена у Црној Гори?

Медијска сцена у Црној Гори данас је у потпуном хаосу и одавно није била на тако ниском нивоу као данас. Карактеристичан за њу је масован пребег новинара „Вијести” у владине службе, где ведре и облаче медијским небом. Дакле, „Вијести” су заузеле скоро сва кључна места у медијима и тамо настављају медијску службу новим политичким моћницима. Углавном, након политичких промена однос према новинарима, али и међуновинарски дијалог на истим су гранама као и раније. О новинарству нико не води рачуна, па професију гурају у други план, и то за рачун личних и партијских интереса појединаца који су незаслужено дошли до важних фотеља у медијима. Новинари који су се доказали као велики борци за одбрану лика и дела Мила Ђукановића основали су новцем режима своја удружења. То је та независност и професионалност тих новинара и њихових асоцијација.

Извор: Политика