УНЦГ: Шта ће нам ЕУ у којој се хапсе новинари, њемачка полиција да одмах пусти 13 наших колега

Министарство правде САД неће више тражити од новинара информације о изворима
06/06/2021
Заједничка Иницијатива девет медијских организација: Мијењати Кривични законик
07/06/2021
Министарство правде САД неће више тражити од новинара информације о изворима
06/06/2021
Заједничка Иницијатива девет медијских организација: Мијењати Кривични законик
07/06/2021

Удружење новинара Црне Горе оштро протествује и тражи да њемачка полиција ослободи 13 новинара које је ухапсила у петак у јутарњим сатима, током демонстрација активиста за заштиту животне околине који су у Берлину протестовали против изградње аутопута.

Ријеч је о новинарима њемачких медија који су у раним јутарњим сатима извјештавали о блокади градилишта на аутопуту А-100, коју су организовали активисти групе “Пијесак у зупчаницима”.

“Новинари су се појавили на мјесту протеста са активистима, и ми смо се према њима опходили као да су демонстранти”, казао је представник полиције Мартин Халвег.

Предсједавајући новинарског удружења ДУ Јирг Рикелт, који један од 13 ухапшених, оптужио је полицију да омета рад новинара. На протесту се окупило око 300 активиста који упозоравају да је изградња аутопута у супротности са настојањима Њемачке да смањи емисију штетних гасова.

Удружење новинара поручује да Црној Гори не треба улазак у ЕУ у чијим државама као што је Њемачка хапсе масовно новинари само зато што извјештавају о еколошком проблемима. Тражимо од власти у Берлину да одмах реагују и да тамошња полиција пусти новинаре , на челу са господином Јиргеном Рикелтом.

Недопуствиво је у једној од водећих чланица ЕУ – Њемачкој дође до непоштовања људских права и кршења слободног
извјештавања и да се ухапсе сви новинари, као и да се поистовјећују са протестантима.

УНЦГ диже глас против хапшења новинара, мада те исте колеге из земаља чланица ЕУ никада нису биле солидарне и подржале новинаре из Црне Горе и Западног Балкана, који су свакодневно предмети напада политичких структура и полиције, као и организованих криминалних група, које новинаре пребијају и убијају на Балкану.

Предсједник Удружења новинара ЦГ Тихомир Бурзановић

генерални скератар Иван Милошевић