Управа УНС-а изабрала Живојина Ракочевића за члана Комисије за истраживање убистава новинара

Институт за медије: Позив за младе новинаре да нешто науче
26/10/2021
РТВ Никшић: Нови директор Никола Марковић
28/10/2021
Институт за медије: Позив за младе новинаре да нешто науче
26/10/2021
РТВ Никшић: Нови директор Никола Марковић
28/10/2021

Управа Удружења новинара Србије изабрала је председника УНС-а Живојина Ракочевића за члана Комисије за истраживање убистава новинара, у чијем раду ово удружење учествује од оснивања 2013. године. Уз председника Комисије за истраживање убистава новинара Верана Матића и представника УНС-а из редова новинарске заједнице у Комисији је и новинар из Јагодине Бранислав Јовановић. Чланови ове комисије су и представници полиције, Безбедносно-информативне агенције, тужилаштва и Тужилаштва за ратне злочине. Избор Управе УНС-а треба да потврди Влада Србије која је оснивач Комисије

У Комисији за истраживање убистава новинара УНС је представљала Љиљана Смајловић до августа ове године, када је поднела оставку.

Комисија је основана с циљем да се подстакне разрешавање убистава новинара.

Суђење за убиство Славка Ћурувије почело је 2015. године, две године након оснивања Комисије, а 16 година после његовог убиства. Првостепеном пресудом на укупно 100 година затвора осуђени су некадашњи шеф и припадници Државне безбедности Радомир Марковић, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић. После одлуке Апелационог суда да укине пресуду одвија се поновљени судски поступак који је пред доношењем нове песуде.

У случају убиства Милана Пантића из 2001. године Комисија је урадила све што је било у њеној моћи. Радној групи МУП-а која ради на овом случају познат је идентитет починиоца убиства, као и мотив. Комисија и УНС затражили су да Тужилаштво за организовани криминал преузме овај случај.

Захваљујући Комисији пронађени су докази у случају Даде Вујасиновић за које се веровало да су уништени у бомбардовању зграде МУП-а. Њих је Министарство правде послало на вештачење у Холандски форензички институт. У налазима тог института достављеног Вишем јавном тужилаштву 2016. године наводи се да су „повреде које је критичном приликом задобила покојна Радислава Дада Вујасиновић могле бити резултат убиства, самоубиства или несрећног случаја”.

УНС годинама истиче важност рада ове комисије којој је и на основу истраживања УНС-а о убијеним и несталим новинарима проширен мандат. Наиме, Влада Србије је 2018. године одлучила да се прошири надлежност Комисије на случајеве на Косову и Метохији од 1998. до 2001. године и СФРЈ у периоду од 1991. до 1995. године када су у питању убиства новинара.

Са проширењем мандата Комисије изабрани су и нови чланови који представљају Тужилаштво за ратне злочине и Службу за ратне злочине МУП-а Србије.

У мандату Комисије је и убиство 16 медијских радника који су страдали када је пројектил погодио зграду РТС-а 1999. године у НАТО агресији на СРЈ.