У Оману: Почео конгрес Међународне федерације новинара, учествује УНС

Запослени у “Политици” страхују од отказа
30/05/2022
УНС: Мораће да одговарају они који прете експлозивним направама новинарима и медијским кућама
01/06/2022
Запослени у “Политици” страхују од отказа
30/05/2022
УНС: Мораће да одговарају они који прете експлозивним направама новинарима и медијским кућама
01/06/2022

У Султанату Оман данас је почео 31. Конгрес Међународне федерације новинара (ИФЈ).  .
На догађају ће у Конгресном и изложбеном центру Омана наредна четири дана учествовати 350 новинара, који представљају удружења из више од 100 земаља, као и 50 новинара и медијских личности који представљају новине, радио станице, телевизијске канале и интернет портале из целог света.

Осим о солидарности међу новинарима, њиховим правима и заштити, биће речи посебно и о глобалном проблему прислушкивања новинара, кризи у професији и ситуацији у Авганистану, Украјини и Јемену. Биће предложено и неколико резолуција којима се тражи осуда и акција Међународне федерације новинара (ИФЈ) у случајевима напада, хапшења и убистава новинара широм света.

Удружење новинара Србије (УНС) предложило је Конгресу да по хитном поступку усвоји резолуцију којом пружа пуну подршку раду Комисије за истраживање убистава новинара и напорима новинарских удружења да се открију и казне налогодавци и убице новинара Милана Пантића који је убијен на кућном прагу у Јагодини 11. јуна 2001. године. У резолуцији коју је предложио УНС тражи се да се без одлагања спроведе ефикасан правосудни поступак и да се ангажују стручњаци из Тужилаштва за организовани криминал како би после више од две деценије били кажњени одговорни за убиство новинара Милана Пантића. Уколико резолуција буде усвојена Извршни одбор Међународне федерације новинара ће тражити да се у потпуности упозна са резултатима до којих је дошла Комисија за истраживање убистава новинара у случају Милана Пантића и тражиће разговор са представницима српских власти и тужилаштва како би добили информације о току истраге за проналажење извршилаца и налогодаваца овог убиства.

На Конгресу у Оману УНС представља члан Управе Удружења Миљан Витомировић.