У „Српској кући“ у четвртак: Представљање „Сабраних староставних српских списа“ Петра Милатовића Острошког!

УНС: Влада Косова да поштује закон о равноправној употреби језика
07/10/2022
Медијска сцена: РТВ Никшић и Либертас из Дубровник постали стратешки партнери
11/10/2022
УНС: Влада Косова да поштује закон о равноправној употреби језика
07/10/2022
Медијска сцена: РТВ Никшић и Либертас из Дубровник постали стратешки партнери
11/10/2022

Српска кућа у Подгорици, Удружење новинара Црне Горе и Међународно удружење књижевника „Горски видици“ организују промоцију капиталне студије „Сабрани староставни српски списи“ аутора др Петра Милатовића Острошког у четвртак 13. октобра 2022. године у 19 часова, у плавој сали Српске куће у Подгорици.

На промоцији ће говорити: Емило Лабудовић, директор Српске куће, Иван Милошевић, секретар Удружења новинара Црне Горе, рецензент Огњен Војводић, филолог и аутор др Петар Милатовић Острошки. Улаз је слободан.

Ријеч је о научној студији на бранику истине о средњовјековним вриједностима које су бечко-берлинска школа заједно са Ватиканом бацили у запећак.

Ова значајна научна студија објављена је у издању удружених издавача из Републике Српске и Црне Горе: Књижевне заједнице „Васо Пелагић“ из Бањалуке, Међународног удружења књижевника „Горски видици“ из Даниловграда и издавачке куће „АСогласа“ из Зворника.

У овој научној студији на бранику Српства објављено је 48 прећутаних јеванђеља, псалтира, апостола, минеја, зборника, хрисовуља; затим откривено је 60 прећутаних средњовјековних српских писаца са свим подацима и цитатима из њихових дјела.

На крају ове значајане студије великог формата /А4/ у тврдом повезу са златотиском објављено је више од 340 српских средњовјековних центара духовности и писмености, што овој студији даје изузетно велику важност.

Аутор Петар Милатовић Острошки у својој уводној ријечи подсјећа:

„Ватикан је посијао сав раздор међу Србима још од сукоба браће Светог Саве – Вукана и Стефана – да би касније кумовао масонско-комунистичком и нацифашистичком стварању вјештачких нација од постојеће српске.

Овом студијом дајем свој скромни допринос брисању из домена важности лажних нација“.

Острошки наводи да је Ватикан у 17. вијеку организовао фалсификовање српске историје дописивањем дјела Константина Порфирогенита, а, истовремено, књигу Марва Орбина „Краљевство Словена“ Српска књижевна задруга објавила је 1968. године без прве 244 стране“.

Петар Милатовић Острошки припремао је ово капитално дјело 15 година и при том је користио огроман библиотечки и архивски фонд у свијету, тачније 477 дјела.

„Дао сам мали допринос, очекујући да се касније ангажује на овом плану неколико десетина академика с циљем даљег откривања још увијек скривених српских бисера по свијету“.

Петар Милатовић рођен је 2. новембра 1949. године у Велети код Даниловграда. Оснивач је Књижевног клуба у Даниловграду 1971. године.

Члан је Удружења књижевника Црне Горе, Удружења аустријских аутора, Матице Српске и многих других књижевних и културних асоцијација у земљи и иностранству.

Предсједник је Међународног удружења књижевника „Горски видици“, главни и одгорни уредник „Словословља“, електронског часописа за културу, политику, књижевност и умјетност.

Острошки је одржао више од 1.300 књижевних вечери и политичких предавања од 1. децембра 1983. године до данас: у Бечу, Клагенфурту, Грацу, Линцу, Инсбруку, Салцбургу, Сант Галену, Женеви, Цириху, Диселдорфу, Франкфурту…

Организовао је и предводио 200 масовних демонстрација у Бечу у ери најгоре медијске сатанизације српског народа у страним медијима. Књижевне радове објављује од своје ране младости, почевши од 1962. године када је добио прву награду на конкурсу радио-станице у Подгорици.

Објављивао је у многим листовима и часописима за књижевност, културу и умјетност.За свој књижевни рад добио је бројне награде.

Аутор је 42 књиге на српском и немачком језику, чија су дјела превођена на још неколико свјетских језика.

Видак Стојовић