Хрватска: Закон о медијима уништиће слободно новинарство’

Телевизија и даље најпопуларнији медиј, константан раст публике на интернету, али медији од тога немају много користи
30/07/2023
Европски посланици: У истрагу о убиству Душка Јовановића укључити стране експерте
01/08/2023
Телевизија и даље најпопуларнији медиј, константан раст публике на интернету, али медији од тога немају много користи
30/07/2023
Европски посланици: У истрагу о убиству Душка Јовановића укључити стране експерте
01/08/2023

‘Главни уредници и новинари најутјецајнијих дневника и портала за Национал су потврдили да подржавају Хрватско новинарско друштво у противљењу приједлогу нацрта Закона о медијима који је најавио премијер Андреј Пленковић, а израдило министарство културе и медија Нине Обуљен Коржинек, доноси тједник Национал.

Како се наводи у тексту Национал је протеклог викенда разговарао с главним уредницима и новинарима неких од најутјецајнијих хрватских дневника и интернетских портала, и дознао како међу њима постоји консензус с Хрватским новинарским друштвом (ХНД) у осуди и одбацивању приједлога нацрта Закона о медијима – односно “радног текста као полазишта за расправу”, како га зове министрица културе и медија Нина Обуљен Коржинек – који је протеклог тједна доживио жестоку јавну критику након што га је његов аутор, Министарство културе и медија, 5. српња доставило члановима Радне скупине за израду Закона о медијима. Премда не оспоравају потребу доношења новог Закона о медијима – представници новинара и медијских издавача, уосталом, још од 2021.године судјелују у Радној скупини – суговорници Национала сложили су се како је понуђена верзија написана с намјером да се, напросто, уништи слободно новинарство, те да се истодобно финанцијски субвенционира послушништво медија према влади.

Главни уредник Вечерњег листа Дражен Кларић, главни уредник Јутарњег листа Горан Огурлић, директор портала Телеграм Миран Павић те истраживачки новинар портала Индеx Илко Ћимић слажу се да је неприхватљив документ што га је Министарство културе и медија доставило члановима Радне скупине. Ријеч је о опсежноме материјалу на педесетак страница под насловом “Приједлог нацрта Закона о медијима – за Радну скупину 05.07.2023.”…, наводи Национал.