Хљеб њихов НВО-овски: Зашто о јавном сервису нико не пита новинаре?

Синдикат медија: Деценија декриминилизације клевете
16/02/2021
УНС: Задржавање екипе РТС-а на Јарињу удар на слободу штампе
18/02/2021
Синдикат медија: Деценија декриминилизације клевете
16/02/2021
УНС: Задржавање екипе РТС-а на Јарињу удар на слободу штампе
18/02/2021
Пише: Иван Милошевић

Незаобилазна ведета НВО сталежа у Црној Гори (ЦДТ) организовао је данас дебату о јавном сервису. И треба да се дебатује о том медију, уколико се тренутно РТЦГ може подвести под тај појам, али не овако како је то организовао ЦДТ. Они су довели политичаре такозване грађанске орјентације ( читај антисрпске) и једног тобожње уредника портала чији је оснивач баш ЦДТ! Професионлно и објективно нема шта, а претпостваљам да је дебату финансирила нека од западних амбасада. Наравно, да би све било потпуно (не)зависно!

Таман каква организација таква и дебата. Политичари грађанске орјентације (читај антисрспке) сложили су се да РТЦГ не ваља ништа, али да не би било добро да се утицај старе власти замијени са утицајем нове власти. Све треба да буде независно од политике (посебно српске), РТЦГ треба да се преда (не)зависним НВО и њеним пајташима и ето нама и благо нама, новог јавног сервиса. Интересантно да ЦДТ као изворно (не)зависна антисрпска НВО на поменуту дебату никога није позвала од новинара и њихових новинарских удружења. Умјесто да омогући новинарима да понешто кажу о РТЦГ и како га довести у какав-такав новинарски ред, они су још једном понудили политичарима грађанске (читај антисрпске) орјентације да понове да је све добро док се Срби не сложе и не дај Боже, појаве на јавном сервису. Било би то одмах оцијењено као револуционарни великосрпски окупациони поход Београда и домаћих Срба на РТЦГ! Истина, нијесу то баш тако рекли, али ја сам баш тако прочитао њихове изјаве!

Зашто се нико не сјети од ових владиних и невладиних НВО да о РТЦГ-у проговоре новинари. Ето нас има на стотине, стисли смо се у неколико удружења и чезнемо да нас неко позове и пита шта ми мислимо о самима себи. Имало би се о томе штошта рећи, посебно оног лошег, али нико нас ништа не пита! И стога, ове дебате попут ове ЦДТ-а су замагљивање медијске и онако густе магле и једина им је сврха да оправдају уложене паре страних амбасада. Дебата ће бити дио извјештаја ЦДТ-а, а на осонову њега лећи ће нове паре на њихов рачун, али на РТЦГ се ништа неће промијенити. Она ће бити и даље ДПС Бастиља са чијег се крова емитују ултраантисрпски сигнали! 

И онда не знаш ко је овдје гори од кога? Да ли политичари, посебно ови грађански и да не понављам онај додатак, да ли овај ЦДТ и његови главни и одговорни уредници? Можда су понајгори обични новинари који се ни након три деценије нијесу изборили да се барем нешто питају о медијским политикама домаћих медијских кућа, а посебно јавног сервиса! То је и један од разлога што нам је како нам је и од чега нам је мука!

Има ли ко под овом капом небеском што се Црна Гора зове да пита било шта новинаре или су они претворени у држаче микрофона и диктафона? Судећи по томе каква питања већина новинара поставља када им се укаже прилика да нешто питају испада да су им ти држачи најтемељнији и најпрофесионалнији дио посла којим се баве!

Извор: српска24.ме