Чији су наши медији: Већином у страном власништву

УНЦГ: “Воли” откупио тираже дневне штампе, све за паре, паре ни за што!
28/01/2022
Представљамо награђене УНЦГ: Прва годишња награда – “Спутњик”
29/01/2022
УНЦГ: “Воли” откупио тираже дневне штампе, све за паре, паре ни за што!
28/01/2022
Представљамо награђене УНЦГ: Прва годишња награда – “Спутњик”
29/01/2022

Већина најутицајнијих портала у Црној Гори је већ, или је извјесно да ће бити, у рукама страних власника, док ће ускоро само један од три црногорска дневна листа бити у власништву компанија из наше земље, показало је истраживање Центра за демократску транзицију (ЦДТ).

С обзиром на то да већина телевизија са националном фреквенцијом већ има стране власнике, или ће их, извјесно, добити, јасно је да ће се одлуке о најутицајнијим медијима Црне Горе доносити у иностранству.

Слаба законска регулација и незаинтересованост државних институција довели су уплива страног новца и власништва у црногорским онлајн и штампаним медијима, али и створили погодну атмосферу за ширење страних политичких утицаја и дезинформација.

Појединци и покрети свакодневно злоупотребљавају чињеницу да је за покретање портала потребно само направити сајт па се суочавамо са брзим растом броја нерегистрованих медија који јавности отворено намећу своју агенду.

Према евиденцији интернет публикација коју нам је доставило Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија, у Црној Гори је регистровано 50 портала иако их је у медијском простору знатно више.

Најутицајнији портали у Црној Гори су већ, или је извјесно да ће бити, у рукама страних власника. Извјесно је да ће убрзо само један од три дневна листа у која се издају нашој земљи бити у власништву црногорских компанија.

Актуелна власничка структура три утицајна портала и једног штампаног медија у Црној Гори, повезана је са грчким капиталом, а најутицајнији дневни лист и портал убрзо ће бити у власништву медијске групе чији је власник из Србије.

Портал Вијести онлине, који редовно посјећује више од половине грађана у Црној Гори, према најавама из октобра протекле године ће убрзо бити власништво Унитед Медиа, компаније са сједиштем у Луксембургу која има више од 50 телевизијских канала.

Унитед Медиа има 28 веб портала, осам новина и часописа и пет радио станица и дио је Унитед Гроуп-а чији је оснивач и сувласник српски предузетник Драган Шолак, о којем смо детаљно писали у првом дијелу истраживања.

Познато је и да грчки бизнисмен Петрос Статис власник два црногорска портала – Аналитика и Цафе Дел Монтенегро (ЦДМ), као и Побједе и њеног онлајн издања. Статис је у једном периоду био власник чак пет медија који садржај производе у нашој земљи.

У страно власништво недавно је прешао и портал Борба који је купила Адриа манагемент сервицес, компанија српског бизнисмена Братислава Стоиљковића, који је власник и ТВ Адриа. Подаци о власништву портала ИН4С нијесу доступни јавности јер овај медији није регистрован.

Поред тога што се у Црној Гори читају скоро колико и домаћи, поједини регионални медији почели су да региструју своје портале и у нашој земљи, за шта је примјер недавна регистрација портала Алоонлине.ме, чији је власник Ало Медиа Сyстем из Београда у чијем је власништву и портал Поглед.ме.

Истраживање “Чији су ”наши” медији“ је дио пројекта пројекта мониторинга страних медијских утицаја у Црној Гори.

Дарвин Мурић