Јаков Милатовић: Не можемо напријед, а да не разјаснимо убиство Душка Јовановића

Младен Милутиновић, „Дан“: Душкова жртва није узалудна, подржавамо идеју о подизању споменика
21/06/2023
ЗАКАШЊЕЛА ПАМЕТ ЧЛАНОВА САВЈЕТА РТЦГ, МАРИЈАНА ЦАМОВИЋ-ВЕЛИЧКОВИЋ: Борис Раонић се лажно представља, окупирао канцеларију директора!
21/06/2023
Младен Милутиновић, „Дан“: Душкова жртва није узалудна, подржавамо идеју о подизању споменика
21/06/2023
ЗАКАШЊЕЛА ПАМЕТ ЧЛАНОВА САВЈЕТА РТЦГ, МАРИЈАНА ЦАМОВИЋ-ВЕЛИЧКОВИЋ: Борис Раонић се лажно представља, окупирао канцеларију директора!
21/06/2023

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић упутио је Главном граду Подгорица иницијативу за подизање спомен-обиљежја убијеном главном и одговорном уреднику дневног листа “Дан” Душку Јовановићу.

Милатовић је у разговору за “Дан” казао да је упутио иницијативу за подизање спомен-обиљежја Душку Јовановићу, човјеку који је можда у најтеже доба био симбол слободне ријечи независних медија у Црној Гори, а који је управо због тога и убијен.

– Мислим да је то важно, не само као друштво да се негдје одужимо, макар мало, породици господина Јовановића него и да свим будућим генерацијама ставимо до знања важност независних медија и слободне ријечи у некој наредној фази демократског развоја у Црној Гори, изјавио је Милатовић.

Одговарајући на питање “Дана”, Милатовић истиче да жели да упути поруку да је ово, ипак, једна нова Црна Гора која се негдје заиста сјећа оних људи који су уткали, ево, на примјеру и господина Јовановића, свој живот у то да ова земља суштински постане демократско мјесто.

– И такве жртве не смијемо да заборавимо јер управо негдје су ти и такви људи дали највећи допринос што та борба за љепшом и демократичнијом Црном Гором никада није утихнула.

Истина о убиству Душка Јовановића највећи споменик

– Редакција Дневног листа “Дан” поздравља иницијативу предсједника државе Јакова Милатовића да буде подигнут споменик нашем покојном главном и одговорном уреднику Душку Јовановићу. Посебно поздрављамо то што та иницијатива долази од предсједника који је дошао и одао почаст Душку Јовановићу на мјесту његовог убиства и човјека који је на челу, надамо се, једне нове Црне Горе. Очекујемо да нова Црна Гора буде она чији је вјесник био Душко Јовановић, о којој је сањао, за коју се борио и због које је убијен. То је Црна Гора без организованог криминала и мафије у њеном врху. Надамо се да ће ова иницијатива предсједника Милатовића бити почетак одуживања дуга државе према Душку Јовановићу, а тај дуг биће одужен тек када буду откривени убице и налогодавци његовог убиства. Истина о убиству Душка Јовановића биће му највећи споменик, казао је главни и одговорни уредник “Дана” Младен Милутиновић.

Тако да и са позиције предсједника Црне Горе рекао сам да су независни медији кључ демократије.

Заиста мислим да ћемо у сарадњи са Главним градом успјети да врло брзо урадимо и једно идејно решење да видимо која је то најбоља локација гдје треба направити споменик господину Јовановићу. Моја идеја је да све то објелоданимо на 20-годишњицу од смрти господина Јовановића. Још једном желим да пошаљем снажну поруку очекивања, и са моје стране и са стране свих грађана у Црној Гори, од тужилаштва и правосуђа да ми као друштво не можемо додатно направити корак ка оздрављену уколико се у потпуности не расвијетли случај убиства Душка Јовановића и уколико се сви учесници у том ужасном и гнусном чину не доведу пред лице правде, казао је Милатовић.