Јаков Милатовић: Створити безбједан амбијент за новинаре

РТЦГ: Uпозорење због непрофесионалног и неодговорног информисања
28/04/2024
Запослени у БИРН мрежи: Руководство крши правила куће
29/04/2024
РТЦГ: Uпозорење због непрофесионалног и неодговорног информисања
28/04/2024
Запослени у БИРН мрежи: Руководство крши правила куће
29/04/2024

Доносиоци одлука у Црној Гори морају створити безбједан амбијент, у ком ће запослени у медијима без притиска обављати посао и правовремено информисати грађане, поручио је предсједник државе Јаков Милатовић.

Он је у Вили Горица организовао радни доручак за новинаре, у сусрет Свјетском дану слободе медија.

Како је саопштено из кабинета предсједника, новинари су Милатовића упознали да је у протеклој години забиљежено 16 напада на новинаре, а у овој већ девет.

У саопштењу се наводи да је, када су у питању напади на запослене у медијима, новина то што су у посљедњем периоду новинари били на мети државних и локалних званичника.

Милатовић је казао да је поред свих актуелних напада на запослене у медијима, поражавајуће и то што двадесет година од убиства новинара Душка Јовановића, нема одговорних за тај злочин.

Из кабинета Милатовића су рекли да је на састанку констатовано да је у протекле двије године побољшан економски статус запослених у медијима, али да су и поред тога многи принуђени да осим новинарства раде додатне послове, како би имали нормалну егзистенцију.

„Саговорници су сагласни да је опште повећање плата у медијима приоритет свих приоритета“, наводи се у саопштењу.

Током разговора је, како се додаје, истакнуто и да ће усвајање сета медијских закона побољшати ситуацију у сектору медија.

„На састанку је закључено да је у наредном периоду потребно ојачати професионалне медије и оштро санкционисати оне који нијесу регистровани, шире дезинформације и поларизују друштво“, рекли су из кабинета Милатовића.