Јубилеји: Педесет бројева „Гласа Холмије“!

Преминуо познати новинар Милош Марковић
30/10/2021
До 30. новембра: Јавна расправа о плановима РТЦГ
31/10/2021
Преминуо познати новинар Милош Марковић
30/10/2021
До 30. новембра: Јавна расправа о плановима РТЦГ
31/10/2021
Ево већ десета година од како излази часопис “Глас Холмије“ у издању Српског историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ из Берана. О самој концепцији часописа, будућим плановима овог Српског часописа у Црној Гори говори његов главни и одговорни уредник Горан Киковић, професор историје, аутор једанаест књига, наглашавајући да је “Глас Холмије“ за девет година постојања и у 50 бројева, од локалног часописа постао регионални часопис који је пронашао духовну насеобину, не само у срцима Васојевића него и свих људи који желе да се на прави начин суоче са нашим културним и традиционалним вриједностима.

-За наш часопис знају сви Срби са обје стране Дрине, Саве и Дунава, каже Киковић.

Са правом можемо рећи да часопис “Глас Холмије“ из дана у дан завређује све већу пажњу читалаца, иако су бројни скептици мислили да часопис неће заживјети и да нема своју будућност. Но, очигледно да су се преварили јер, како рече умни Васојевић и Србин Вук Караџић: “Народу се на силу може узети све, али му се на силу ништа не може дати“.
Киковић нам је рекао да примјерак часописа кошта 2 евра или 250 српских динара, што значи да се до сада самофинансирају од сопствене продаје и наравно помоћи донатора и спонзора. “Ми у редакцији часописа спроводимо сопствену независну српску уређивачку политику коју је Издавачки Савјет часописа усвојио још на Савиндан 2013. године јер, је Савинадан крсна слава “Глас Холмије“ – казао је главни и одговорни уредник “Гласа Холмије“ историчар Горан Киковић, објашњавајући да “овај часопис има своју културно-просвјетитељску мисију у садашњости и будућности и брана је фалсификатима дукљанско-монтенегринском прекрајању историјске истине“ као и да “садржаји часописа остварују како информативну тако и научно сазнајну и васпитну функцију и снажна су брана актуелној, агресивној ревизији континуитета српско-црногорске историје и ослободилачке борбе наших предака“.
“Једно од главних средства којим остварујемо свој циљ је управо овај већ афирмисани часопис “Глас Холмије“. Да је тако, потврђују заступљене рубрике сваког броја часописа из свих области друштеног живота, а то су: историја, светосавско православље са духовним храмовима, обичаји, традиција, етнологија, књижњеност, умјетност…. Ту су ликови знаменитих и заслучних личности из Васојевића, интервјуи, сусрети са пјесницима и књижевницима, представљање нових књига, критички осврти, актуелности и други садржаји. Часопис “Глас Холмије“ је отворен за све заинтересоване сараднике који своје радове могу слати на овдје назначену електронску адресу уредникгласхолмије@гмаил.цом. Из ових разлога поручујем – читајте “Глас Холмије“, у њему ћете наћи много чега корисног, занимљивог и вриједног за сазнавање о битисању српства на васојевићком простору – у прошлости и данас, нарочито о овом другом.
У издавачком савјету часописа Глас Холмије су угледне личности у свим сверама живота и дјеловања. У издавачком савјету су: академици, професори, Универзитета,генерали, књижевници, публицисти, пјесници, професори, љекари…Све је ово заслужио Глас Холмије својом часном борбом за историјску истину, и борбу за српски језик и ћирилицу.

ПЈЕСНИК ИЗ ВАСОЈЕВИЋА РАДОЈЕ МИШКОВИЋ О ЧАСОПИСУ ГЛАС ХОЛМИЈЕ НАКОН 50 .БРОЈЕВА ГОВОРИ СЛЕДЕЋЕ:
“ГЛАС ХОЛМИЈЕ ЈЕ СРПСКО ДУХОВНО БЛАГО ВАСОЈЕВИЋА
„Глас Холмије“ прихватио се одговорног задатка, чувања и заштите српске националне свијести у Васојевићима. Васојевићи заслужују да имају свој часопис, ради одбране свог индитета и традиције. Јер се последњих година из црногорске историје, црногорске свакодневнице, црногорске духовне и ехтатолошке азбуке избацује и перформулише све што је на српском језику написано и за српство урађено.
Са великим пијететом читам и разгаљујем душу Вашим часописом, јер је тематика фасцинантна, свака област је садржајна, заснована на историјским чињеницама, поткријепљена архивском грађом, научна, провјерена, и утврђена научном истином. Посебно ме одушевљава то што је уредник Горан Киковић, новинари и публицисти велики моји пријатељи и врсни познаваоци свог заната. Замјерам што лист није довољно публикован и није дошао у довољној мјери до читалаца, по мојем мишљењу маркетинг се мора боље одрадити. Читалац да би знао какав је лист мора га прочитати, а посао је издавача да то максимално одради. Слажем се да је то проблем материјално-финансијске природе ,да би се повећао тираж, и доставиле новине до читалаца потребне су веће паре. Али знајући како се часопис припрема и у којим условима настаје редакција и уредник Киковић имају моју пуну подршку.

ВЕРОЉУБ КАСТРАТОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА ВАСОЈЕВИЋА КРАГУЈЕВЦА КОЈИ ЈЕ ИСТАКАО ДА ЈЕ “ГЛАС ХОЛМИЈЕ ЈЕ НАШЕ ОДУШЕВЉЕЊЕ!“
Обзиром да сам био у прилици да од првог броја пратим рад уредништва на челу са Гораном Киковићем и издавачког савјета на челу са Браниславом Оташевићем.Свој став могу да могу да сажмем у једну ријеч: ОДУШЕВЉЕЊЕ! Ево зашто? Наведени часопис омогућава свима, буквално свима да изнесу и исзкажу своја опредељења како политичка тако и друштвена, историјска, културолошка, књижевна…на начин како они сами желе и хоће без уредничких трасформација а везана су за назначена опредељења а све у циљу промоције и напретка нашег завичаја са обе стране границе двије братске државе- Србије и Црне Горе.

КЊИЖЕВНИК БРАНИСЛАВ ОТАШЕВИЋ О ЧАСОПИСУ ГЛАС ХОЛМИЈЕ НАКОН 50 БРОЈЕВА: ГЛАС ХОЛМИЈЕ ЈЕ ЗНАЧАЈАН ЗА КУЛТУРНИ ЖИВОТ ВАСОЈЕВИЋА!“Глас Холмије“ је часопис који је право освјежење на црногорској и српској културној сцени. Иако има великих финансијских тешкоћа часопис је са својих 50. изашлих бројева одговорио својим планским опредјељењима и својом уређивачком политиком. Зато сви ми као читаоци и сви који на било који начин долазе у додир са “Гласом Холмије“ морају бити задовољни његовом садржином и концепцијом. Поготово када знам у каквим околносима ради редакција часописа “Глас Холмије“. Отуда од почетка доживљавам “Глас Холмије“ као нешто значајно за културни живот на овим просторима Васојевића и Полимља. Он је својом садржином изазвао пажњу и пронашао пут до читалаца и ван поменутих простора. Уједно одајем захвалност главном и одговорном уреднику Горану Киковићу и свим људима који су, у овим кризним временима, смогли снаге да уђу у ову причу, која са собом носи велико одрицање и одређене ризике. Од почетка сам, вјерујући у ону народну да “прегаоцу бог даје махове“ пожелио да “Глас Холмије“ доживи бројна издања, на задовољство свих оних који су жељни духовне хране и свеукупног благостања. Сигуран сам да се “Глас Холмије“ данас чита и да се о њему говори са поштовањем и уважавањем.
Желим да се обатим младим људима да што више читају књиге и часописе са историјско књижевном тематиком и да се надахњују својом националном прошлошћу и културом. Човјек је богат онолико колико зна, а познавајући своју националну историју и књижевност ви упознајете себе и трајање свога народа кроз вјекове.
Читајте “Глас Холмије“ јер у њему ћете наћи оно што вам је у младости потребно.

ДРАГОСЛАВ ВУКИЋЕВИЋ,О ЧАСОПИСУ “ГЛАС ХОЛМИЈЕ КАЖЕ: ГЛАС ХОЛМИЈЕ ИМА ИЗВАНРЕДНЕ РЕПОРТАЖЕ!
Наш “Глас Холмије“ је часопис за књижевност, историју и културу који пружа комплексна сазнања о историји Црне Горе, посебно о племену Васојевића, значајним личностима које потичу из овог племена, тако да сјећања на њих остају увијек жива, а они отргнути од заборава. Овај часопис за 50 бројева је допринио да буду осветљени историјски периоди који постају јаснији и блиски читаоцима свих генерација и буде жељу за све већим сазнањима. Кроз часопис и интервјуе са савременицима, који су постали међународно признати стручњаци, њихова искуства, животни путеви и погледи , чине часопис интересантнијим, као и ауторска дјела талентованих књижевника –пјесника.Ту су изванредне репортаже о нашим мјестима из пера уредника Горана Киковић, које читаоци радо читају.