Јубилеји: “Радио Беране” обиљежило три деценије рада!

Синиша Луковић, новинар из Котора: Кћерка добила слике избјегличке колоне Срба из Крајине, полиција ништа не предузима!
10/12/2022
Конкурс за годишње награде Удружења новинара Црне Горе (УНЦГ)
12/12/2022
Синиша Луковић, новинар из Котора: Кћерка добила слике избјегличке колоне Срба из Крајине, полиција ништа не предузима!
10/12/2022
Конкурс за годишње награде Удружења новинара Црне Горе (УНЦГ)
12/12/2022

Пригодном свечаношћу која је јуче уприличена у Полимском музеју, колектив Радио Берана обиљежио је велики јубилеј, 30 година постојања и рада.

У присуству садашњх и бивших радника, званица из друштвено-политичког, јавног и културног живота, повела се и панел дискусија на тему “Радио Беране – јуче, данас, сјутра”.

Свечаност је организована тачно у подне, симболично као и прије 30 година.

Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић истакао је да се Радио Беране, као једини медиј у Беранама, већ дуги низ година суочава са низом проблема, а финансијска сигурност је темељ за квалитетан рад Радија и запослених у њему.

“Све ово говорим имајући у виду значај Радио Берана, с чијих таласа смо могли чути препознатљиве гласове, уз које су одрастале генерације, уз добре музичке нумере, али прије свега уз правовремено и објективно извјештавање, како и налаже новинарска професија и етика. У Радио Беранама поникла су нека од најистакнутијих имена црногорског новинарства која су своје знање несебично преносила младим колегама и колегиницама”, казао је Тодоровић.

Он је истакао да је улога Радија, као бранитеља јавног интереса, који се бави темама од локалног значаја и тиме утиче на живот локалног становништва, значајна и да се мора континуирано снажити.

“Увјерен сам да сте у протеклом периоду успијевали да сачувате свој интегритет и објективан став, кредибилитет медија, поклањајући потребну пажњу свим темама које се тичу грађана Берана”, додао је предсједник Општине Беране.

На панел дискусији, на тему “Радио Беране – јуче, данас, сјутра”, говорили су потпредсједник Општине Беране Дамјан Ћулафић, који је стицајем околности син првог директора Радио Берана Влајка Ћулафића, први уредник Радио Берана Светислав-Свето Стијовић, директор Радија Туфик Софтић и актуелне уреднице Снежана Милић и Милена Бубања Обрадовић.

Потпредсједник Ћулафић је казао, да овај јубилеј за њега представља врло важан датум, из личних и професионалних разлога.

“Памтим да Радио Беране никада није функционисао издвојено, већ је увијек био праћен додатним садржајима. Тако се сећам да је Информативни центар имао Радио Беране, али и издавао часопис “Слобода”, те часопис “Токове”. Сјећам се да су новинари Радија организовали, како књижевне вечери, тако и научне скупове и округле столове, а било је и по неке драматизације. Дакле, новинари Радија чинили су локалну интелектуалну елиту, чија јавна ријеч се пратила и значила је. Могли су да утичу у адекватној мјери на локално јавно мњење”, казао је Ћулафић.

“Радио видим као врло стабилан медиј у Беранама. Без обзира што је било изазовних периода у прошлости, Радио је опстајао, захваљајући добрим међуљудским односима и колегијалности. Локална управа, за сљедећу годину планирала је већа новчана средства, како би се омогућили бољи услови за рад и иновацију програмске шеме”, истакао је потпредсједник Ћулафић.

Директор Радија Туфик Софтић, осврнуо се на вријеме од оснивања радија па до данас, новинаре, уреднике и велика имена која су поставила темеље новинарства у нашем граду.

“Радио Беране не представља само традицију од 30 година, већ много дужу. Он заправо наставља традицију новинарства која је у Беранама почела 1941. године, коју су започели велики књижевници Радован Зоговић и Веселин Маслеша, у вријеме када је изашло око 6/7 бројева листа “Слобода”. Од тог периода, до гашења Слободе 2006. године, велики ентузијасти, имена културе и умјетности, градили су дух и традицију беранског новинарства. На тим темељима и на тој традицији дјелује данас наш Радио”, истакао је Софтић.

О свом професионалном раду, о разним друштвено-политичким околностима у којима је дјеловао и опстајао берански радио, говорио је први уредник Радија Свето Стијовић.

Уреднице Снежана Милић и Милена Бубања Обрадовић, говориле су о дјеловању портала, друштвених мрежа и радија, као и плановима и иновацијама за будући период.

У Радио Беранама данас ради свега четворо наших колега који су ту од првог дана, свих ових година. Овом приликом уручене су им захвалнице за допринос развоју наше медијске куће, а то су Туфик Софтић, Жељко Бојичић, Вујица Јокић и Светлана Марсенић.

Поводом 30 година постојања, захвалнице за допринос развоју Радио Берана уручене су и Светиславу Стијовићу, Соњи Савић, Амеру Рамусовићу, Драгани Поповић, као и постхумно првом директору Влајку Ћулафићу.

Децембра 1992. године, са нама су биле и неке колеге и колегинице којих данас, нажалост, више нема – Зорица Јоксимовић, Благоје Кораћ, Милорад Јоксимовић, Беба Боричић, Драшко Поповић и Влајко Ћулафић, којима је, умјесто минута минута ћутања, посвећена нумера “Што те нема”, коју је професорица Драгана Поповић, извела на виолини.

Вокални састав “Горске очи”, отворио је јучерашњу свечаност пјесмом “Од Берана па до горе”, којом је прије 30 година, тачно у подне, Радио Беране почео да емитује програм.

Извор: Радио Беране