Анализа: У Црној Гори више од 200 медија

АМУ: Више од половине локалних јавних емитера у 2023. години пословало са негативним резултатом
10/09/2024
Никола Марковић након три године: Звао ме политичар из власти да се договоримо око програма РТЦГ
15/09/2024
АМУ: Више од половине локалних јавних емитера у 2023. години пословало са негативним резултатом
10/09/2024
Никола Марковић након три године: Звао ме политичар из власти да се договоримо око програма РТЦГ
15/09/2024

На црногорској сцени, према подацима Министарства културе и медија, активно је 225 медија. Иако изгледа да влада плурализам, стварност је другачија.

Велика медијска концентрација грађанима не доноси бољу информисаност, поручују из Синдиката медија.

Још више забрињава што је на овако малом простору сконцентиран велики број медија, па је под знаком питања и њихов опстанак.

У Агенцији за електорнске медије кажу да је медијска слика комплексна, јер је на малом тржишту сконцетрисан велики број медија.

Сунчица Бакић из АЕМ-а је мишљања да када постоји велики број медија, они једни друге гуше, па се не може остварити самостално финансирање.

“У том случају ствара се велики број финансијски неефикасних субјеката који су подложни политичким, али и свим другим утицајима”, сматра она.

У том мору утицаја, и информација је изгубила квалитет. Радомир Крачковић из Синдиката медија оцјењује да велика медијска концентрација омогућава максимални медијски плурализам, али и не мора увијек да значи бољу информисаност.

“То зависи од случаја од случаја. Многи медији, а нарочито неки портали који су основани посљедњих година су блиски одређеним политичким опцијама, најчешће оним у власти. У њима је видљив утицај њихових власника на извјештавање, које је често необјективно”, указује он.

Необјективност и долази под утицајем политике, али и власника медија, чији су оснивачи најчешће из других држава регистровани у Црној Гори.

Бакић наводи да се у Црној Гори то дешава уназад 20 година.

“То је либералан приступ који ни на који начин не ограничава присуство страног капитала у власништву медија. Имајући у виду да је Црна Гора мало тржиште, мислим да би исто требала више да заштити”, оцијенила је она.

Новинар Младен Задрима сматра да су данас медији подијељени по политичком ставу. “Или сте против или сте за. Између тога стоје Јавни сервис и локални медији”, додаје он.

Зато је никад лакше доћи до информације, али је упитан опстанак толиких медија. Држава има јасан задатак, само је питање да ли је спремна да га испуни.

“Сви смо пожутјели. Неко од паса, неко до паса, али сви смо у том жутилу”, закључио је Задрима.

извор: ртцг