Глуви телефони РТЦГ-а: Савјет игнорише дописе и питања седам кандидата за генералног директора

Савремени губитници: Новинарство више није професија!
28/08/2024
Маријана Цамовић-Величковић: Фаворизује се један кандидат за директора РТЦГ
30/08/2024
Савремени губитници: Новинарство више није професија!
28/08/2024
Маријана Цамовић-Величковић: Фаворизује се један кандидат за директора РТЦГ
30/08/2024

Седам кандидата за генералног директора Радио телевизије Црне Горе обратило се Савјету РТЦГ отвореним писмом у којем траже да се у процес именовања директора РТЦГ-а укључи шира јавност ради, како кажу, достојанственитости И законитости процеса именовања.

Обраћање, које потписују Часлав Вујотић, Андријана Кадија, Славен Кнезовић, Сабрија Вулић, Жарко Божовић, Снежана Бурзан Вуксановић и Срдјан Човић, преносимо у цјелини:

“Савјет РТЦГ

Предсједнику и члановима

Подсјећамо вас да смо прошле седмице упутили допис са предлогом транспарентног спроводјења конкурса за генералног директора РТЦГ, који подразумијева благовремену објаву програма и биографија кандидата на порталу РТЦГ, као и преносе интервјуа са кандидатима на Парламентарном каналу,уз присуство представника медија, како је то раније била пракса.

До момента писања овог обраћања нијесмо добили никакав одговор.

Сходно томе , желимо да као кандидати за генералног директора у чијем опису посла је круцијално старање о законитости рада РТЦГ, укључимо и ширу стручну јавност и да већ очигледно индиспонираном, а од јуче и сумњиво легалном Савјету РТЦГ (највећи дио),помогнемо да изнесе овај процес на иоле достојанствени законит начин.

Стога , постављамо питања…

1. Ко је превидио чињеницу да је Борис Раонић два пута именован за генералног директора и то Одлуком Савјета РТЦГ , бр. 01-5582, од 06.08.2021. године и Одлуком Савјета РТЦГ, бр. 01-3576 од 01.06.2023. године?

Подсјећамо, члан 35 Закона о националном јавном емитеру каже да ,, исто лице може бити именовано за генералног директора највише два пута’’.

2. Ко је Борису Раонићу издао и потписао потврду да има радно искуство од 5 година, с обзиром да члан 5, тачка 8, Закона о раду радно искуство дефинише као ,, вријеме проведено у радном односу и стручном оспособљавању у складу са законом, у квалификацији нивоа образовања, односно у стручној квалификацији’’ ?

Из приложених докумената лако је уочити да је Борис Раонић стекао ВИИ1 степен у априлу 2018.године, а да су Основни, Виши, Врховни суд и АСК потврдили да су његова именовања била нелегална, тако да у најбољем случају има 3 године и 4 мјесеца законитог радног искуства.

Вјерујемо да ће логички одговори на ова питања одредити будућност РТЦГ као институције, а и друштвени статус чланова Савјета РТЦГ.”