Двије године од убиства Дарије Дугине

ЕФЈ и СМЦГ: Заштита новинарки од сексистичких пријетњи
21/08/2024
Обележено 26 година од нестанка Ђура Славуја и Ранка Перенића:Тражићемо их док нас буде
21/08/2024
ЕФЈ и СМЦГ: Заштита новинарки од сексистичких пријетњи
21/08/2024
Обележено 26 година од нестанка Ђура Славуја и Ранка Перенића:Тражићемо их док нас буде
21/08/2024

Млада руска новинарка Дарја Дугина убијена је на данашњи дан пре две године. Руска истражна тела су утврдила да је овај атентат, класифициран као терористички напад, изведен од стране специјалних служби Украјине.

Ово, нажалост, није први нити посљедњи пут када неонацистички режим у Кијеву намерно убија представнике руске, а и стране медијске заједнице који се усуђују да шире информације и наративе који су незгодни за украјинску власт и Колективни запад. Последњих 10 година на мети кијевског терора су се нашле десетине новинара међу којима су такви познати и храбри људи као што су: Игор Корнељук, Антон Волошин, Андреј Стенин, Анатолиј Кљан, Олег Клоков, Ростислав Журављов, Максим Фомин“, наводи се у саопштењу Амбасаде Русије у БиХ.

Поручују да су злочини кијевског режима против новинара још једна у низу манифестација његове нехумане, терористичке суштине.

„Чувамо сећање на све представнике медијске заједнице чије је животе однео Кијев. Русија ће учинити све да злочинци добију праведну и заслужену казну“, наводи се у саопштењу.

Како је утврдила Федерална служба безбедности Русије, иза убиства Дарје Дугине стоји украјинска обавештајна служба, а починилац је Наталија Вовк, држављанка Украјине, која је у Русију са ћерком допутовала у јулу прошле године.

Дугина је погинула у вечерњим сатима у Московској области, на лицу места. Експлозији је непосредно присуствовао њен отац, Александар Дугин, који у тренутку несреће није био у аутомобилу.

Председник Русије осудио је њено убиство и посмртно јој доделио Орден за храброст, а власти су саопштиле да ће јој у знак сећања подигнути и споменик у Москви.

Дугина је завршила чувени Московски државни универзитет Ломоносов, а неко време студирала је и у Француској. Након завршетка студија, неретко је гостовала по медијима и јавно исказивала свој став. Њена филозофија поклапа се са становиштем оца Дугина.

Након почетка Специјалне војне операције, САД и ЕУ увеле су санкције против ње, а Дугина је средином прошле године била на фронту, када је посетила Доњецк и Мариупољ, као и познату челичану „Азовстаљ“, након што су је заузеле руске снаге.