Градска ТВ, Владимир Оташевић: Велики брат нас снима, пријавио сам тужилаштву

ШТАМПАНИ МЕДИЈИ: Повећање ПДВ пут ка гашењу
31/07/2024
Удружење новинара Црне Горе: Влада повећавањем ПДВ на штампу показује бригу за свеукупни културни развој Црне Горе и његовог друштва
31/07/2024
ШТАМПАНИ МЕДИЈИ: Повећање ПДВ пут ка гашењу
31/07/2024
Удружење новинара Црне Горе: Влада повећавањем ПДВ на штампу показује бригу за свеукупни културни развој Црне Горе и његовог друштва
31/07/2024

Извршни директор РТВ Подгорица Владимир Оташевић поднио је јуче Врховном државом тужилаштву и Агенцији за заштиту личних података и слободан приступ информацијама (АЗЛП) пријаву због сумње у могуће постојање кривичних дјела и кршење Закона о заштити података о личности.

Према информацијама Побједе, АЗЛП ће данас покренути поступак надзора.

Оташевић је Побједи казао да је откривено да је у просторијама Градске телевизије у октобру 2020. године инсталиран видео надзор, али да су јуче случајно отркили и да има могућност аудио снимања, које је такође било активирано.

Он је појаснио да су за то сазнали током процедуре дисциплинског поступка, приликом којег је један запослени тражио да се изузме снимак. Након што је снимак изузет и снимљен на флеш меморију, како би се процедура поступка наставила, схватили су да постоји и аудио запис.

„С обзиром на то да сам овлашћено лице, затражио сам од сектора технике видео запис спорне ситуације и тада сам први пут утврдио да су камере у функцији и да имају могућност аудио снимања“, рекао је Оташевић.

Казао је и да ће надлежни тек утврдити да ли је постојала могућност екстерног приступа систему, те да ли је то негдје архивирано.

Оташевић је казао да се на снимцима из деска могу видјети и чути новинари, запослени док разговарају на радним мјестима, али и са изворима.

Оташевић је рекао и да је систем још активан и да очекују да надлежни ускоро провјере читав систем надзора.

Он је Побједи појаснио да је Главни град расписао јавни позив за набавку видео надзора, те да је тадашњи градоначелник Иван Вуковић 2020. године потписао уговор са приватном фирмом.

Према спецификацијама, каже Оташевић, камере које су инсталиране у Градској телевизији морају имати систем за препознавање лица, али у документацији није наведено да имају могућност аудио записа.

У Закону о заштити података о личности је наведено, у члану 32, да државни орган, орган државне управе, орган локалне самоуправе и локалне управе, привредно друштво и друго правно лице и предузетник који врши јавна овлашћења (у даљем тексту: јавни сектор) могу примјењивати биометријске мјере у вези са уласком у пословни, односно службени простор и присуством запослених на послу, ако су те мјере прописане законом.

У члану 35 се наводи да јавни сектор, привредно друштво, друго правно лице и предузетник може да врши видео надзор приступа у службени или пословни простор, ради безбједности лица и имовине, контроле уласка или изласка из службеног или пословног простора или, ако због природе посла, постоји могући ризик за запослене.

Појашњено је да одлуку о увођењу видео надзора доноси одговорно лице и да се прије доношења такве одлуке мора прибавити мишљење репрезентативног синдиката, односно представника запослених.

Запослени који раде у простору под видео надзором морају, у писаном облику, бити обавијештени о вршењу видео надзора.

Према члану 39 овог закона, уколико постоји видео надзор обавзно је да буде истакнуто јавно обавјештење о томе, на видном мјесту на начин који омогућава лицима да се о вршењу видео надзора упознају прије почетка вршења видео надзора, а најкасније у тренутку када почиње вршење видео надзора.

Оташевић је Побједи казао да у просторијама Градске телевизије нема истакнутог обавјештења о овој врсти надзора.