ДР Војо Лаковић: Убиство Душка Јовановића државни тероризам

Милан Кнежевић: Власници “Вијести” покушавају да измјеном закона преузму РТЦГ
18/06/2024
Дио заполених у РТЦГ писали ВДТ-у: Руководство наше куће не поштује судске одлуке
20/06/2024
Милан Кнежевић: Власници “Вијести” покушавају да измјеном закона преузму РТЦГ
18/06/2024
Дио заполених у РТЦГ писали ВДТ-у: Руководство наше куће не поштује судске одлуке
20/06/2024

Убиство оснивача и главног уредника дневника Дан Душка Јовановића било је по свим елементима државни тероризам, саопштио је професор безбједности и бивши високи функционер Министарства унутрашњих послова Црне Горе и савезне царине др Војо Лаковић.

Државни тероризам је у случају убиства Душка Јовановића већ доказан 100 одсто. Имамо све елементе, од писма добијеног након пребијања до писма упозорења које је Душко проитао у парламенту… Од мојих батина, ја пратим сва збивања везана за ову злогласну терористичку организацију која се звала Седма управа, односно посебно одјељење ДБ-а, чије су канцеларије биле у згради Лименка на најгорњем спрату, десно… са посебним улазом, казао је Лаковић у емисији серијала Контроверза на Адриа ТВ.

Он је додао да је, са још неким жртвама терора Седме управе, у посједу имена свих чланова овог злогласног одјељења Државне безбједности Црне Горе.

Када буде довољно сазрело, саопштићемо имена ко је све био у Седмој управи. Имена оперативаца али и сарадника из криминалног миљеа који су им служили за прљаве послове, рекао је Лаковић.

Он је додао да убиство Јовановића не би могло да буде спроведено на начин на који јесте без логистичке подршке државних институција.

Буквално, неко је омогућио да се уради то што је урађено, нажалост, да се убије Душко Јовановић. Ради се о државном тероризму, јер такав чин, тако припремљено убиство, одрађено до детаља, не може да уради само појединац, криминалци… Мора да постоји логистика унутар актуелног система који је омогућио да нема на том простору патроле, да нема оперативаца, да се не уради блокада града…, казао је Лаковић.

Аутор и водитељ Контроверзе Младен Стојовић у емисији је прочитао два писма које је Душко Јовановић добио прије атентата на њега – једно у којем га непознати аутор обавјештава ко је учествовао у његовом пребијању 2000 године и по чијем налогу је извршено и друго у којем га упозоравају да се спрема његова ликвидација и да у томе учествује врх МУП-а.

-Све је то рађено у оно вријеме када је важила стара народна – кадија те тужи, кадија ти суди. Комплетан систем је био у тим рукама, тако да ниједна иницијатива није могла да прође. Очекивао сам да ће падом тродеценијског режима кренути се са чишћењем. Нажалост, није, јер по дубини су сви ови кадрови који су учествовали у оваквим стварима, прокоментарисао је Лаковић и додао да никада систем који је Мило Ђукановић формирао са својим сарадницима не би потцијенио.

-Он је направио систем спојених судова у свим сегментима безбједности. Ако смо дирнули један, он се прелио у други па у трећи, четврти… Све се врти у круг, видите какве су биле заштите на радним мјестима. Кад се смијени директор полиције не може конкурс него мора да иде први испод њега, а то је његов човјек и тако редом, испричао је Лаковић уз опаску: “ево да и гледаоцима буде јасно – дио кадрова који су могли да се окарактеришу као замрзнути агенти, слати су кући уз објашњење шефа – иди кући, примај плату, зваћу те кад затребаш, а они су се онда представљали као српска опција и сл”.

Он је оцијенио да писмо у којем се Јовановић обавјештава да су га претукли батинаши из вода САЈ-а МУП-а Црне Горе такође потврда државног тероризма.

Зна се шта је намјена Специјалне антитерористичке јединице, није да пребија невине људе, поручио је Лаковић и додао: Толико су ишли до крајности, а заклињу се у демократију, да се то огледало у чињеници да је у вријеме када сам ја био у МУП-у, 1996. године, Мирсада Ганић била задњи оперативац у САЈ-у из редова бошњачког народа. Они су очистили ту јединицу, нису могли ни Срби, ни Бошњаци, него само национални Црногорци. Нек се љути ко год хоће због ове изјаве, али нека ме демантују.

На питање аутора и водитеља Контроверзе Младена Стојовића, како треба тумачити организацију која стоји иза убиства Душка Јовановића и сличних злочина, као мафију или као безбједносно подземље с обзиром да су у свему учествовали људи из државног система, Лаковић је одговорио: “Државна мафија, владари живота и смрти”.

У другом писму упућеном Душку Јовановићу пред атентат, које је водитељ прочитао у емисији, непознати аутор из тајне полиције наводи да је била отказана ликвидација оснивача и уредника Дана 17. маја 2002. године због женске особе која се налазила с њим у возилу, али је у разговору “два шефа МУП-а” чуо да је сазрело да се организује нови атентат и да због тога мора да појача мјере безбједности (Јовановић је убијен 27. маја 2004. године, а ово писмо је примио 10. децембра 2003.).

Нажалост, све то што је писано се десило. Спомињу се руководиоци. Не бих упоређивао случај са убиством Ћурувије, али потпис је исти, служба стоји иза свега. Ја сам на заласку каријере, али спреман сам да са научним тимом и на научној основи докажем да је убиство Душка Јовановића државни тероризам. Када држава не успијева да се супростави прогресивним појединцима, прибјегава се државном тероризму. Бира се особа којој се наноси зло до краја, од батина до убиства да би се широке масе упозориле да се не баве тиме чиме се бавила жртва, да се створи страх код људи да не смију да слободно говоре, рекао је Лаковић и додао: “Да ли је у све ово био умијешан дувански лоби? – Јесте. Али он није био моћан да ово уради”.

Коментаришући изјаву сестре Душка Јовановића, Данијеле Павићевић, у једној од претходних Контроверзи, да је индикативан био изостанак блокаде града након убиства директора и уредника Дана, Лаковић је реаговао опаском да је “блокада у таквим ситуацијама азбука рада”.

-Када сам био на функцији начелника ЦБ Бар, на првом мјесту у каси дежурне службе је стајала фасцикла са комплетним планом блокаде града. И за мање ситуације, за масовне туче и масовно нарушавање јавног реда и мира, да не говоримо о убиству, спроводила се блокада града. Убиство подразумијева тренутну блокаду града и позивају се људи који су кући да дођу и појачају контролу. Изстанак блокаде града након убиства Јовановића не могу другачије да схватим до као државни тероризам. Значи, патроле њихове, позорници њихови, дежурне службе њихове, старјешине њихове, Извињавам се Душковој породици и поштеним грађанима Црне Горе на оваквом коментару, али као да је убијено куче, а не човјек, изјавио је Лаковић.

-МУП није предузео основне мјере, то је азбука сваке службе јавне безбједности. Друга ствар, послије читања писма од стране Душка Јовановића у парламенту Црне Горе, гдје је та служба државне безбједности да појача заштитиу личности!? Због овога сам рекао да ћу са тимом еминентних стручњака који се разумију у систем безбједности, доказати да је иза свега овога државни тероризам и државни пројекат, казао је Лаковић.

извор: адриа