Европска федерација новинара незадовољна због незаконитог избора директора РТЦГ-а

СВИЈЕТ И МЕДИЈИ: Новинарство слика која одговара свијету, пост-новинарство као свијет који одговара његовој слици!
17/09/2024
СВИЈЕТ И МЕДИЈИ: Новинарство слика која одговара свијету, пост-новинарство као свијет који одговара његовој слици!
17/09/2024

Европска федерација новинара, и њен црногорски партнер, Синдикат медија Црне Горе (СМЦГ), изразили су данас забринутост због начина на који је 31. августа 2024. године изабран генерални директор Јавног сервиса РТЦГ.

Те организације позивају све релевантне институције, првенствено Инспекцију рада, да што прије предузму мјере како би разјасниле ситуацију у којој је Борис Раонић по трећи пут постао генерални директор Јавног сервиса.

У објави на сајту, ЕФЈ наводи да су црногорски парламентарци игнорисали апеле упућене прије усвајања измјена Закона о РТЦГ, које су се односиле на непотребно снижавање критеријума које кандидати за функцију генералног директора РТЦГ морају испуњавати.

“Да су апели услишени, Јавни сервис не би био у овако неповољној ситуацији. Премијер Црне Горе, Милојко Спајић, издао је саопштење у којем покушава пребацити одговорност за измјене закона на Европску комисију. РТЦГ и Борис Раонић лично изгубили су два случаја пред црногорским судовима везана за његово именовање 2021. године, јер је био у сукобу интереса: није испуњавао критеријуме за именовање. РТЦГ, посебно Савјет и Раонић, такође су изгубили два случаја пред Основним судом у Подгорици у вези са његовим реизбором 2023. године, гдје је поново закључено да је његово именовање било незаконито”, наводи се у објави Европске федерације новинара.

Подсјећају да је ове године Раонић поднио оставку на мјесто генералног директора након усвајања закона који му иде у корист, да би био именован за вршиоца дужности генералног директора у року од 15 минута на истом састанку Савјета РТЦГ, што је без преседана у пракси.

“Избор 31. августа обиљежиле су бројне контроверзе, првенствено због недостатка транспарентности, што је изазвало сумње да је био политички мотивисан или вођен интересима, кршећи законске норме. Савјет, са шест од девет чланова присутних, изабрао је Бориса Раонића са пет гласова за и једним неважећим, иако постоје сумње да није испунио један од два услова за учешће на конкурсу”, наводи се у објави.

ЕФЈ подсјећа на те услове:

– Не испуњава услов од пет година професионалног искуства према Закону о раду Црне Горе,

– Већ је два пута именован за генералног директора, што је у супротности са Законом о медијима јавних сервиса.

“Овакав недостатак транспарентности у именовању генералног директора РТЦГ мора бити истражен јер представља озбиљно кршење европских стандарда утврђених Европским актом о слободи медија (ЕМФА). Критеријуми транспарентности морају бити испуњени како би Јавни сервис могао испуњавати своју улогу заштитника јавног интереса и плурализма”, саопштила је предсједница ЕФЈ-а Маја Север.

Европска федерација новинара и Синдикат медија Црне Горе, како је наведено, подржавају тврдње осам кандидата који су одбили даље учешће у, како се чини, унапријед договореном избору.

“Према СМЦГ-у, уколико Црна Гора жели да остане на путу европских и НАТО интеграција, овакви правни пропусти и слични скандали не би требало да обиљежавају Јавни сервис”, закључује се у објави.