ЕФЈ и СМЦГ: Заштита новинарки од сексистичких пријетњи

16/08/2024
Двије године од убиства Дарије Дугине
21/08/2024
16/08/2024
Двије године од убиства Дарије Дугине
21/08/2024

Европска федерација новинара (ЕФЈ) придружила се Синдикату медија Црне Горе (СМЦГ) у хитном позиву надлежним органима да заштите новинарке од мизогиних и сексистичких пријетњи, осигуравајући да се истраге третирају са озбиљношћу коју заслужују, укључујући утврђивање родног мотива и везе са новинарским радом.

Како подсјећају у заједничком саопштењу, 25. јула ове године, Заштитник људских права и слобода Црне Горе издао је мишљење са препорукама у вези са истрагом пријетњи силовањем усмјереним према новинаркама из неколико медијских кућа у Црној Гори.

Према закону, Управа полиције је дужна да у року од 30 дана од пријема мишљења поднесе извјештај о предузетим радњама и мјерама у циљу спровођења препорука.

“Европска федерација новинара (ЕФЈ) придружује се свом црногорском члану, Синдикату медија Црне Горе (СМЦГ), у хитном позиву надлежним органима да заштите новинарке од мизогиних и сексистичких пријетњи, осигуравајући да се истраге третирају са озбиљношћу коју заслужују, укључујући утврђивање родног мотива и везе са новинарским радом. Како се приближава рок од 30 дана, ЕФЈ позива Управу полиције на појашњење и транспарентност, те снажно охрабрује да настави са предузимањем свих потребних мјера, укључујући међународну правну помоћ, како би прикупила доказе и идентификовала и процесуирала починиоце тих неприхватљивих кривичних дјела”, навели су у саопштењу.

Подсјећају да је у децембру 2023. године, непозната особа послала е-маил са пријетњама силовањем уредници “М портала”, Даници Николић, која је већ била мета онлине пријетњи смрћу у септембру 2022. године.

“Пријетње су биле упућене и њеним колегиницама из различитих медија, укључујући Тамару Никчевић, Бојану Дабовић, Мирку Девић и Славицу Крушчић Васовић. Е-маил, који је послат са адресе “слаткислатка@хотмаил.цом”, одмах је пријављен полицији”, каже се у саопштењу.

Даље се наводи да је 15. јануара 2024. године, у недостатку резултата истраге, мрежа Сафе Јоурналистс, чији је члан СМЦГ, обратила се Заштитнику људских права и слобода Црне Горе, који је званично затражио од Управе полиције да пружи информације о мјерама и радњама предузетим за идентификацију и процесуирање починиоца пријетњи силовањем: да ли је случај третиран као кривично или прекршајно дјело, и да ли је узет у обзир било какав могући мотив мржње према новинаркама.

Дана 16. фебруара 2024. године, Одјељење за подршку организационим јединицама полиције, унапређење рада полиције и аналитику је доставило одговор.

На основу истражног поступка и предузетих мјера, утврђено је, додаје се, да су запослени у Управи полиције предузели мјере и радње, како самостално тако и уз међународну правну и полицијску помоћ, како би расвијетлили пријављене случајеве новинарке Данице Николић и њених колегиница.

“Међутим, предузете мјере и радње нијесу довеле до утврђивања свих чињеница, идентификације и процесуирања одговорних, нити су направљени кораци на утврђивању постојања везе између упућених пријетњи новинаркама и њиховог личног својства, као мотива мржње, које може да се огледа у њиховом полу, односно роду, као и новинарским активностима и доприносу јавној расправи”, наводи се у мишљењу Омбудсмана.

“Иако полицијски службеници нису остали пасивни у одговору на поднијете пријаве, нису успјели успоставити јасну везу између напада и мотива за таргетирање новинарки на основу њиховог рада и пола. Према стандардима Европског суда за људска права, државне власти, попут полицијских службеника и тужилаца, морају узети у обзир рањиву позицију новинара када су нападнути”, казао је предсједник СМЦГ, Радомир Крачковић.

“Идентификовање починилаца и утврђивање њихових мотивима од кључне је важности како би се новинари осјећали заштићенима, и на крају одвратили починиоци од понављања истих кривичних дјела”, изјавила је предсједница Европске федерације новинара, Маја Север.