Живојин Ракочевић: У случају убиства Ћурувије право и правда су се разишли

Сјутра се навршава 25 година од убиства Славка Ћурувије
10/04/2024
УНС: Разговор о убиствима новинара и правосуђу
12/04/2024
Сјутра се навршава 25 година од убиства Славка Ћурувије
10/04/2024
УНС: Разговор о убиствима новинара и правосуђу
12/04/2024

„Медијска заједница дисаће за вратом онима који су донели ослобађајућу пресуду за убиство Славка Ћурувије. Са овог места понављамо судијама ‘Покајте се, напишите нешто, урадите оно што морате у овом тренутку, јер сви знамо да су се у овом случају право и правда разишли“, рекао је председник УНС-а Живојин Ракочевић данас после полагања венаца на месту где је пре 25 година убијен Славко Ћурувија.

Четврт века, додао је Ракочевић, влада мрак, а тај мрак је пресудом прекрио правду.

„Ми на овоме нећемо стати – ни када је у питању случај Милана Пантића, ни расветљавање смрти Даде Вујасиновић, ни када се ради о седамнаест отетих, убијених и несталих новинара на Косову и Метохији – Срба, Албанаца и странаца. То је борба која је пред нама и вечно ћемо понављати ‘Ви који правду држите у рукама, убили сте је, али је истина жива“, рекао је он.

Да постоји још много тога што се мора учинити јавним – и у случају убиства Славка Ћурувије и у другим случајевима, рекао је председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић.

Тужилаштво, како је рекао, тренутно пише захтев за преиспитивање законитости одлуке Апелационог суда у случају убиства Ћурувије.

Матић је истакао да дванаест година медијска заједница својим учешћем у раду Комисије учествује у расветљавању овог злочина. Подсетио је да су два пута донете пресуде од 100 година затвора и пронађени бројни докази у овом судском поступку.

Додао је да му се јављају колеге које кроз истраживачко новинарство желе да учествују у разоткривању различитих аспеката овог убиства.

“Могу да кажем да су новинарска заједница, можда неки полицајци и тужиоци осветлали образ својих професија. Мислим да данас у Србији нема никог ко не зна ко је извршио и органзовао убиство Славка Ћурувије и како изгледа политичка позадина убиства. То постоји као колективно знање. Они који су се испречили између тих доказа и тог знања су судије које су донеле ослобађајућу пресуду”, рекао је Матић.

Он је додао да су претње исписане испред улаза где живи Динко Грухоњић неизбежна асоцијација на случајеве убиства Милана Пантића и Славка Ћурувије и да га због тога морамо заштитити. То је, како је рекао, управо последица тога што се као друштво нисмо суочили са овим злочинима.

Код медијске заједнице је, како је рекао потпредседник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Марко Сомборац, постојала нада да ће доћи до правичне пресуде за убиство Ћурувије, али је после пресуде и та нада нестала.

Сомборац је додао да не постоји одговорност власти и оних који су дали обећање да ће дати оставку ако се случај не разреши.

“Немамо ни вести из Вишег јавног тужилаштва, које је тражило списе како би проверило да ли је било неких проблема у суђењу“, рекао је он.

Једино што буди оптимизам је, како је навео Сомборац, отпор моћника.

„Чим постоји толико отпора код бахатих и моћних значи да ово нешто вреди и да њима нешто смета. Да све ово не би било узалудно, наставићемо и даље да им сметамо“, додао је он.

извор: унс