Комисија за истрагу напада на новинаре: Очекујемо расвјетљавања случаја Есада Кочана

Алекса Бечић разговарао са Синдикатом медија о положају новинара
30/03/2021
Мрежа за рурални развој: Конкурс за најбољу причу из зелене економије
02/04/2021
Алекса Бечић разговарао са Синдикатом медија о положају новинара
30/03/2021
Мрежа за рурални развој: Конкурс за најбољу причу из зелене економије
02/04/2021

Саопштење за јавност у вези напада на уредника недјељника “Монитор”

Комисија за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, најоштрије осуђује напад на уредника недјељника Монитор Есада Кочана, који се догодио у суботу, 27. 03. 2021. године испред зграде у којој живи. Посебно брине, што до овог напада долази свега седмицу након што је у Бијелом Пољу нападнут, такође новинар Сеад Садиковић.
Поздрављамо брзу реакцију полиције и то што је осумњичени за напад на Кочана идентификован и што му је одређен притвор, али и упозоравамо на неодопустиву атмосферу у друштву, у којој напади на новинаре постају нормална и готово свакодневна појава. Сматрамо да је најбитније утврдити шта је мотив овог напада, да ли новинарски рад Есада Кочана, или је он био случајна жртва човјека са криминалним досијеом. Не мање важним свакако би цијенили и проналажење евентуалних налогодаваца, што би било њихово прво проналажење, када је ријеч о нападима на новинаре у Црној Гори.
Есад Кочан нас је на данашњој сједници детаљно упознао са суботњим инцидентом. Сједници Комисије су присуствовали и министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић, као и помоћник директора Управе полиције Дејан Кнежевић. Вјерујемо да се овим шаље јасна порука да постоји политичка воља да се расвијетле сви, не само посљедњи напади на новинаре, али очекујемо и конкретне резултате.
И овом приликом напомињемо да расвјетљавање напада на новинаре мора бити високо у приоритетима свих надлежних органа у Црној Гори и цијелог црногорског друштва, те да починиоци оваквих злочина морају бити адекватно кажњени. Једнако кривим у стварању неповољног амбијента за живот и рад новинара, сматрамо и оне који овакве нападе покушавају релативизовати или на било који начин оправдати.
Комисија од полиције и тужилаштва очекује комплетну документацију у вези са нападом на Есада Кочана, која ће нам бити корисна у даљем раду.