“Медиа центар”: Нови директор РТЦГ-а да се смијени, у сукобу интереса до гуше!

Како слати поруке ако власт искључи интернет?
30/08/2021
Што прије усвојити пооштрене казне за нападе на новинаре
31/08/2021
Како слати поруке ако власт искључи интернет?
30/08/2021
Што прије усвојити пооштрене казне за нападе на новинаре
31/08/2021

Медиа центар доставио је Савјету РТЦГ захтијев за покретање поступка разрјешења директорице ТВЦГ Марије Томашевић због, како су навели, сукоба интереса и кршења Закона о националном јавном емитеру РТЦГ.

Медиа цента затражио је од чланова и предсједника Савјета РТЦГ Веселина Дрљевића да хитно од генералног директора РТЦГ Бориса Раонића затражите поступак разрјешења Томашевић због, како тврде, кршења Закона о националном јавном емитеру РТЦГ приликом њеног избора, а због постојања сукоба интереса.

Како наводе упитан је њен ангажман због тога што је, по сазнањима Медиа центра, она рођена сестра Дражена Медојевића, члана Државне изборне комисије и члана Главног одбора Покрета за промјене.

У саопштењу Медиа центра се наводи да уколико Раонић хитно не разријеши функције Томашевић, да ће од Савјета РТЦГ тражити да се покрене поступак његовог разрјешења.

“У ставу 4 члана 51 Закона о националном јавном емитеру РТЦГ (Сл. лист ЦГ 80/2020), прописано је: “За директора Радија Црне Горе и директора Телевизије Црне Горе не може бити именовано лице које по овом закону не може бити члан Савјета.” Са друге стране, члан 29 Закона о националном јавном емитеру РТЦГ прописује да чланови Савјета, између осталих, не могу бити лица која бира, именује или поставља Предсједник Црне Горе, Скупштина и Влада као и функционери политичких странака (предсједници странака, чланови предсједништва, њихови замјеници, чланови извршних и главних одбора, као и други страначки функционери), за вријеме обављања функције и најмање три године од престанка функције; Такође, исти члан закона прописује да чланови Савјета РТЦГ не могу бити лица која се налазе у крвном сродству у правој линији, без обзира на степен сродства, у побочној линији до другог степена сродства и сродству по тазбини са јавним функционерима и функционерима политичких партија”, саопштено је из Медиа центра.

Додају да, између осталих ситуација, члан 29 Закона о националном јавном емитеру РТЦГ препознаје да за члана Савјета РТЦГ не може, због сукоба интереса, бити именована рођена сестра јавног функционера као ни функционера политичке партије.

“Како је у ставу 4 члана 51 Закона о националном јавном емитеру РТЦГ прописано да за директора Радија Црне Горе и директора Телевизије Црне Горе не може бити именовано лице које по овом закону не може бити члан Савјета, Медиа центар сматра да је именовањем директорице ТВЦГ, госпође Марије Томашевић, прекршен закон јер је, по сазнањима Медиа центра, она рођена сестра господина Дражена Медојевића, члана Државне изборне комисије и члана Главног одбора Покрета за промјене. Медиа центар је затражио од Савјета да хитно утврди чињенице и потвди постојање сукоба интереса по наведеном основу крвног сродства госпође Марије Томашевић и господина Дражена Медојевића (који се налази на листи чланова Главног одбора Покрета за промјене и који је члан Државне изборне комсије именован од Скупштине Црне Горе). Господин Медојевић је као представник, тада опозицоних, партија предложен 2012. а онда и 2016. године за члана Државне изборне комисије, у чијем је раду учествовао као представник ДФ-а”.

У Медиа центру очекују од Савјета РТЦГ да осигура законитост рада јавног медијског сервиса и у том правцу затражи хитно разрјешење Томашевић и расписивање новог огласа за избор директора ТВЦГ.

“Очекујући опструкције и куповину времена непотребним бирократским триковима, Медиа центар је указао предсједнику и члановима Савјета РТЦГ да директорица ТВЦГ није јавни функционер у смислу Закона о спречавању корупције, те да Агенција за спречавање корупције нема надлежност да провјерава испуњеност услова за избор директора ТВЦГ прописаних Законом о националном јавном емитеру РТЦГ. Медиа центар сматра да је искључива надлежност и одговорност на управљачким органима РТЦГ и закључује да ће свако одлагање реакције у вези са захтијевом сматрати намјерном опструкцијом примјене закона мотивисаном политичким разлозима”, закључује се у саопштењу које потписује директор Медиа центра Горан Ђуровић.