Медији и табори, закашњела оцјена Драгана Ђуровића: Слобода новинара на чекању!

УНС расписао конкурс за новинарске награде: Рок за слање предлога 28. новембар
07/11/2020
Филип Родић: Чежња за цензуром!
09/11/2020
УНС расписао конкурс за новинарске награде: Рок за слање предлога 28. новембар
07/11/2020
Филип Родић: Чежња за цензуром!
09/11/2020

Пише: Иван Милошевић

„Из мог угла, без било чије и какве љутње, страшно је мало оних који су господари својих ријечи, када је о новинарима ријеч. Сви су, заправо већина је, у неким таборима, са неким размишљањима“, рекао је Драган Ђуровић, предсједник Друштва црногорских новинара.

Тачно! А у којем је табору Драган Ђуровић? Или сматра да је ван табора? У ово друго нема тој мајчиног новинарског сина који ће повјеровати! Црна Гора је мала, новинара нема на хиљаде, сви се међусобно знамо, нема скривалица, па нам је добро познат табор Драгана Ђуровића! 

И не кажем ово да бих увриједио Ђуровића, али се питам зашто ово није говорио претходних двадесетак година? Уколико сам добро пратио из Друштва црногорских новинара нијесу долазиле овакве оцјене у том периоду. Уз то били су у присним односима са тадашњим властима, добијали пројекте и осталу подршку. Колико ми је познато до тих позиција нијесу долазили са ставовима да су новинари у таборима, него баш зато што су били дио владајућег новинарског ДПС табора! Откуд сада накнадна оцјена да је већина новинара у нечијим таборима и то од персона које су стварали те таборе! Ваља их и упитати шта су све говорили претходне двије деценије и да ли су користили свој утицај код тадашње власти да их упозоре да не подржавају само једне, док потпуно запостављају, друге новинарске таборе. Док су чланови једног табора имали редовне плате и долазили до осталих привилегија, у ривалском табору новинари су живјели као права сирочад, а уколико су били и запослени, примали су мизерне плате! Нијесам чуо да су из Друштва црногорских новинара на то указивали и тражили да се то промијени!

Пред новинарима, а и новим властима, је обавеза да омогуће слободу медија и слободу новинара. Новинар јесте новинар само уколио је слободан и мисли својом главом и слажем се са колегом Ђуровићем да је таквих професионалаца у Црној Гори мало или да их можда и нема. Остаје питање зашто Ђуровић и остале сличне персоне о том нијесу говорили раније, него тек данас када је бивша власт и њихови спонзори изгубила позиције и када се тек данас отварају врата за нови почетак!

А хоће ли се тај почетак искористити за нови новинарски почетак остаје да се види! 

Извор: www.srpska24.me