Министар Дејан Ристић разговарао са председницом Европске федерације новинара Мајом Север

Градска ТВ: Бобан Нововић омбудсман
06/09/2024
Тамара Вујовић: Унапређење медијске писмености захтијева међусекторску сарадњу
09/09/2024
Градска ТВ: Бобан Нововић омбудсман
06/09/2024
Тамара Вујовић: Унапређење медијске писмености захтијева међусекторску сарадњу
09/09/2024
Током дужег и отвореног разговора анализирани су стање на међународној медијској сцени, глобални политички, друштвени, економски, безбедносни и други изазови у области јавног информисања, као и могући механизми за њихово постепено отклањање.

Саговорници су посебну пажњу посветили стању у области јавног информисања у нашем региону те указали на присуство претходно наведених глобалних изазова. Наглашен је посебан значај унапређења легислативног оквира, поштовање националних и међународних професионалних и етичких стандарда, као и потреба континуираног јачања капацитета унутар области јавног информисања.

Дужну пажњу саговорници су посветили питању безбедности новинара и нагласили обавезу свих чинилаца да се супротстављају тој друштвеној пошасти. Разговарано је и о посебној обавези носилаца јавних дужности, новинара и њихових удружења да афирмишу медијски плурализам, као и плурализам мишљења. Указано је и на обавезу медијских посленика да афирмишу и поштују професионалне и етичке стандарде, национално законодавство и одговарајуће међународне норме и прописе.

Министар г. Ристић и гђа Север сагласили су се са тиме да је дијалог један од најефикаснијих механизама за отклањање изазова и унапређење у области јавног информисања те изразили опредељење за успостављање редовне комуникације Министарства и Европске федерације новинара.