Маријана Цамовић-Величковић: Фаворизује се један кандидат за директора РТЦГ

Глуви телефони РТЦГ-а: Савјет игнорише дописе и питања седам кандидата за генералног директора
29/08/2024
Колеге са РТЦГ: Поповић и Божовић неће у омбудсмане, предложили Весну Пејовић
31/08/2024
Глуви телефони РТЦГ-а: Савјет игнорише дописе и питања седам кандидата за генералног директора
29/08/2024
Колеге са РТЦГ: Поповић и Божовић неће у омбудсмане, предложили Весну Пејовић
31/08/2024

У својству чланице Савјета РТЦГ, а у циљу што потпунијег информисања јавности пред сјутрашњи избор генералног директора Радио телевизије Црне Горе обавјештавам јавност да је јуче одржан консултативни састанак чланова и чланица Савјета РТЦГ и дијела Правне службе РТЦГ како би се разговарало о техничким детаљима предстојеће сједнице, саопштила је испред тог Савјета Маријана Цамовић Величковић.

Она је казала да је, фаворизовање једног кандидата за позицију генералног директора у односу на осам осталих настављено, па након што се у јавности створила лажна фама око питања да ли је актуелни в.д. и двоструки незаконито бирани наводни генерални директор Борис Раонић уопште и конкурисао, јуче им је, како је навела, представљено и правно мишљење које иде њему у корист.

“Наиме, адвокати Радио-Телевизије Црне Горе Бојан Зековић и Зорица Ђукановић, познати и по томе да још нису успјели да добију ниједан судски спор у којем је РТЦГ тужена због два именовања Раонића, сада су појаснили да то што је он два пута именован (што је дозвољени максимум по новом Закону о националном јавном емитеру) заправо не представља препреку и да он и сада може бити кандидат”, казала је Цамовић Величковић.

Како је навела, то мишљење темеље, између осталог, на чињеници да је прва Одлука о именовању из августа 2021. правоснажно поништена те да се „поништењем акта поништавају и све правне посљедице које је тај акт произвео“. Све и да се пође од тога да се такво резоновање може прихватити, морам подсјетити да се управо исти правни тим, заједно са Раонићем и Правном службом РТЦГ, годинама труди да оспори судске пресуде које говоре да је Раонић тада незаконито изабран и колико је јавности познато, тај случај сада заступају и пред Уставим судом. Дакле, док у тим процесима заступају став да је Раониц законито изабран, сада се позивају на правоснажност пресуде да је незаконито изабран, јер то Раонићу иде у корист у овом случају.

“Занимљиво је и да двије године радног стажа које је Раонић стекао на позицији генералног директора у поништеном мандату, према мишљењу адвоката Зековића, остају неспорне иако и сам наводи да се „поништењем акта поништавају и све правне посљедице које је тај акт произвео“. То је јуче рекао одговарајући на моје питање. Без те двије спорне године кандидат Раонић не испуњава мизерни критеријум од пет година радног искуства у ВИИ1 стручној спреми на руководећим позицијама, а које је сам одредио пишући нови Закон о РТЦГ”, оцијенила је Цамовић Величковић.

Документ који су доставили адвокати, како је оцијенила, занимљив је и са аспекта тајминга који је такође пројектован.

“Подсјећам да су имена кандидата за генералног директора Јавног сервиса саопштена јавности тек 17 дана након завршетка конкурса, односно 26. августа. У петак 23. августа су адвокати дали зелено свијетло на Раонићеву кандидатуру, и првог радног дана након тога имена су објављена. Јуче сам питала Зековића кад им је затражено мишљење и рекао је да су мејл добили 20. августа. Питала сам и ко је то од њих тражио с обзиром да у документу пише да је РТЦГ клијент, а овлашћен за слична питања је в.д. генералног директора, који је сад кандидат, па није могао сам за себе то тразити. Предсједник Савјета Веселин Дрљевић је рекао да је он то урадио али ми до краја састанка није објаснио са којим овлашћењима он ангажује адвокате у име Јавног сервиса и зашто у корист једног од кандидата јер то дефинитивно није надлежност Савјета ни као тијела нити његових чланова појединачно. Цланица Савјета Амина Мурић је, великодушно дијелећи одговорност са Дрљевићем, казала да их је она ангажовала. Битно је рећи и да сам ја већ 19. августа тражила да нам се достави документација кандидата како би смо знали ко је конкурисао и шта нуде али да ми је из Стручне службе Савјета речено да се коверте још неће отварати јер чекају пошту. Дрљевић, члан са једнаким овлашћењима као ја, та имена је знао много раније и био проактиван у Раонићеву корист”, навела је Цамовић Величковић.

Како је додала, о шиканирању које је и јуче доживјела од поједних чланова тј. чланица Савјета неће писати како не би скренула пажњу са кандидата за избор генералног директора о којима ће се одлучивати током нерадног дана у касно поподне, како би то медијски било што слабије пропраћено и како би што мање закулисних радњи доспјело до јавности.

“Све што сам навела сматрам битним за јавност али прије свега за осталих осам кандидата који су сви медијски професионалци, са вишедеценијским радним искуством и факултетским образовањем, а који храбро учествују у унапријед одређеним квази изборима у којима ће побиједити најлошији по свим параметрима”, закључила је Цамовић Величковић.