Новинарка РТРС-а одбила незаконит позив на саслушање

Преминуо Саво Јовановић, бивши сниматељ и директор фотографије ТВЦГ
21/07/2024
Која је цијена слободног новинарства
25/07/2024
Преминуо Саво Јовановић, бивши сниматељ и директор фотографије ТВЦГ
21/07/2024
Која је цијена слободног новинарства
25/07/2024

Новинарка РТРС Наташа Миљановић Зубац одбила је синоћ позив на саслушање, који јој је полицијски службеник ПУ Требиње покушао уручити иза 21 час што је незаконито, јер се, како наводи, позив на саслушање уручује до 21 час. Када је одбила да прими позив, запријећено јој је да ће у том случају бити привредена.

Одбивши позив, новинарка Миљановић Зубац упутила је јутрос јавно писмо/изјаву и адресирала га на министра унутрашњих послова Синишу Карана, директора Полиције РС Синишу Кострешевића и начелника ПУ Требиње Синишу Лакету, а своју изјаву у писаној форми предаће јутрос на протокол у Полицијску управу Требиње.

Писана изјава новинарке РТРС Наташе Миљановић Зубац у посједу је БН ТВ и преносимо је у цјелини:

– Ја Наташа Миљановић Зубац, рођена 27.06.1974.године дајем сљедећу изјаву:

Дана 22.07.2024.године након 21 час лице у униформи МУП-а Републике Српске, без имена, које се по закону није ни представило, а испред куће се довезло ЦИВИЛНИМ аутомобилом, дошло је на врата мог БРАТА. Изашла је кћеркица од девет година и то лице у униформи јој је рекло да зовне тетку да сиђе да потпише неки позив.

Дјевојчица се попела на спрат гдје живим и, видно уплашена, обавијестила да ме тражи полицајац. Изашла сам, мајка са мном. Полицајац је тада дошао на врата стана у коме живим и рекао да је дошао да ми уручи позив. Позив који је потписао шеф смјене, без информације у ком својству ме зову и због чега.

Док ми је живот у питању, док ја пријављујем безбједносне ризике који се односе на мој живот, док уносим „осјетљиве“ ствари у својим изјавама, Синиша Лакета ме преусмјерава да убудуће протоколишем своје изјаве. И тако већ дуго. Када „треба њему“, када је његова фотеља у питању у 21х шаље неидентификованог полицајца са „цивилним аутомобилом“ да ми уручује позив на „непознате“ околности.

Исти онај Синиша Лакета који вам је шетао са чланом организоване криминалне групе Благојем Бајом Миловићем, иако сам га лично упозоравала да то не ради. Исти онај Синиша Лакета, који није детектовао фризера Дражена Миловића који је спроводио конкурс за убицу за потребе Љуба Миловића. МИЛОВИЦ ЦОМПАНY.

Исти онај Синиша Лакета коме је нарко цигарет дилер И.Ч. био на свадби, а кога је МУП Републике Српске тражио 11 година. Исти онај Синиша Лакета у чијем је мандату И.Ч. дошао назад након застаре казне затвора од 5 година.

Узнемирили су ми родитеље, брата и његову породицу, троје његове малољетне дјеце. Дијете су уплашили припадници МУП-а Републике Српске и то само зато јер ја, њена тетка, указујем на криминал у редовима безбједносних институција.

Ово је системско застрашивање новинара који говори о мафији у униформама. Јуче сам у својој објави на друштвеним мрежама, гдје указујем на повезаност људи из безбједносних институција са организованим криминалом, питала Жарка Лакету и Синишу Лакету о „угледном грађанину“ који живи у нашем граду.

Очито сам „убола у око“.

Да ли се позиви у 21 час уручују криминалцима и њиховим униформисаним јатацима? Зашто никада послије разговора са мном, у вечерњим сатима Лакета није упутио позив свом пријатељу скајовцу Благоју Баји Миловићу? Није смио!

Ја сам након што ме је МУП Републике Српске 20. јануара 2023.године позвао да се поучим о мјерама самозаштите и сарадњи са организационом јединицом МУП-а Републике Српске- ПУ Требиње у ову Полицијску управу ишла мјесечно макар једном и обавјештавала Синишу Лакету и Миодрага Јанковића о свему што би представљало безбједносни ризик за мене.

У тим посјетама пуштала сам им и одређене аудио снимке који се односе и на директора Полиције Републике Српске.

МУП Републике Српске, сада сте то и сами показали, на страни је криминалаца. Покушавате да ме застрашите само зато што се борим против мафије у униформама и институцијама.

На овакав позив у оволико часова и под оваквим околностима нећу се одазвати. У 9 часова, 23.јула 2024. године, када је речено да требам да дођем добровољно нећу отићи. Искључиво ћу отићи да ПРОТОКОЛИШЕМ ову изјаву.

За Берковиће и Ивељу МУП ме упутио на протокол, за кретања кавчана по Требињу МУП ме упутио на протокол. Сад кад се ради о лицима које је потраживала друга држава, док су их неки овдје угошћавали, сада би Лакета да ме саслушава.

Синиша Лакета, Синиша Кострешевић, Синиша Каран су овим гестом атаковали не само на мене него на читаву моју породицу и о томе ћу обавијестити медије као и све релевантне међународне институције.

Неће ме застрашити. Чак и да ме неко од њих ликвидира процес се неће зауставити.

Све ће се открити. Знаће се коначно ко је ко у безбједносном сектору Републике Српске и БиХ и чијим интересима служи.

А, ако ме неко убије или се било шта деси неком мом одговорни су начелник ПУ Требиње Синиша Лакета, директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић, министар МУП а Републике Српске Синиша Каран, директор Агенције за истраге и заштиту Дарко Ћулум, директор Дирекције за координацију полицијских тијела Едис Карић, министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

Од данас овом списку одговорних додајем и Жарка Лакету директора Службе за послове са странцима. Он и ја добро знамо зашто и како, а надам се да ће ускоро знати и шири аудиторијум.

Министре МУП-а Републике Српске, Синиша Каран, све што вас занима у вези лица са фотографије, питајте Обавјештајно безбједносну агенцију БиХ (ОБА), они би требали знати све детаље прелаза и трансакција. Натјерајте људе из МУП-а Републике Српске да раде свој посао. Већина полицајаца зна веома добро шта поручујем, али ЋУТЕ из страха.

Због осјећаја угрожености и неповјерења у институцију МУП-а, паљења мог аутомобила, ИНФРА ЦРВЕНИХ ЗРАКА на зиду и мом тијелу, лутака са одрубљеним главама посутим црвеном бојом, мафијашких порука да МРТВА УСТА НЕ ГОВОРЕ, филмских ауто пресретања, покушаја фингираних телефонских уцјена, свега наведеног КОЈЕ МУП РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НИЈЕ РИЈЕШИО, никаква своја сазнања нећу износити Полицијској управи и Синиши Лакети, познатом другу скајовца Благоја Баје Миловића.

Захтијевам да ову изјаву прослиједите ОЈТ Требиње, Специјалном тужилаштву Републике Српске (тужителкки Драгици Глушац), Тужилаштву БиХ, стоји у изјави Наташе Миљановић Зубац.

Миљановић Зубац јуче је на фејсбук профилу поставила ову објаву, због које је, како сматра, полиција муњевито реаговала.

Из ПУ Требиње је саопштено да, како је речено, Наташа Миљановић Зубац обмањује јавност у погледу времена доласка полицијског службеника испред њене куће 22. јула 2024. године у Требињу, те да је полицијски службеник именованој покушао да уручи позив прије 21,00 час, што је по Закону о полицији и унутрашњим пословима дозвољено.

“Такође, полицијски службеници су раније, током тог истог дана покушали да именованој уруче позив, али нису пронашли никога на адреси становања”, стоји у саопштењу.

У ПУ Требиње подсјећају да полицијски службеници према члану 29. Закона о полицији и унутрашњим пословима имају овлашћење да позову лица, обаве разговор и узму изјаву од лица и не ради се ни о каквој незаконитој радњи како именована тврди.

“У позиву је јасно назначено да се иста треба јавити у просторије Полицијске управе Требиње 23. јула 2024. године у 09:00 часова због прикупљања потребних обавјештења” наводи се у саопштењу ПУ Требиње.