Основно државно тужилаштво провјерава осам особа из РТЦГ

Европска федерација новинара незадовољна због незаконитог избора директора РТЦГ-а
19/09/2024
Игор Дамјановић на форуму Савеза новинара Русије у Сочију: Удружење новинара Црне Горе опстало упркос НАТО притисцима
22/09/2024
Европска федерација новинара незадовољна због незаконитог избора директора РТЦГ-а
19/09/2024
Игор Дамјановић на форуму Савеза новинара Русије у Сочију: Удружење новинара Црне Горе опстало упркос НАТО притисцима
22/09/2024

Основно државно тужилаштво у Подгорици у три одвојена предмета провјерава поступање генералног директора, појединих чланова Савјета Јавног сервиса и дијела менаџмената због, како се сумња, кршења закона приликом избора Бориса Раонића.

Из Основног државног тужилаштва Порталу ЕТВ су саопштили да су предмети формирани због кривичних дјела злоупотреба службеног положаја, неизвршење судске одлуке и злоупотреба службеног положаја путем подстрекавања.

ПРИЈАВЕ
Тужилаштво провјерава поступање Раонића, предсједника Савјета Веслина Дрљевића те чланова савјета Филипа Лазовића, Наода Зорића, Амине Мурић, Владимира Дрекаловића, Милице Шпајак и руководиоца Правне службе Радио-телвизије Црне Горе Желимира Мићовића.

-У Основном државном тужилаштву формирана су три премета против Б. Р. В.Д., Ж. М., Н. З., Ф. Л., А. М., М. С. и В. Д – наводи се у одговорима Порталу ЕТВ.

ОДТ Подгорица је још 3. јуна прошле године самоиницијативно формирало предмет због поновног именовања Раонића за генералног директора, упркос правоснажној пресуди Основног суда у Подгорици.

Пет дана касније и Медиа центар је поднио кривичну пријаву против предсједника и појединих чланова Савјета, јер су одбили извршење правоснажне судске пресуде.

Тада су пријављени су и генерални директор Борис Раонић и шеф Правне службе Желимир Мићовић. Та два предмета су потом обједињена и прослијеђена током јуна Специјалном државном тужиалштву, предмет је задужио портпарол и специјални тужилац Вукас Радоњић.

У СДТ-у су, међутим, годину одуговлачили „Случај РТЦГ“, свјесни да ће на основу иницијативе главног специјалног тужиоца Владимира Нововића у пакету ИБАР закона бити усвојене измјене Закона о Специјалном државном тужилаштву којима ће се смањити овлашћења тог тужилаштва и што ће резултирати пребацивањем овог „врућег кромпира“ на ионако преоптерећно ОДТ.

Тако је 25. јуна ове године СДТ вратило предмет РТЦГ Основном државном тужилаштву у Подгорици на даље поступање, иако је ГСТ Нововић 20-ак дана раније, 7. јуна – у емисији „Начисто“ – најавио да ће одлука поводом незаконитих избора генералног директора РТЦГ бити ускоро донијета.

-Предмет је формиран 16. јуна 2023. године, након што је Основно државно тужилаштво доставило списе предмета СДТ-у које је формирало по кривичној пријави Медиа центра. У извиђају је прибављена потребна документација – записник и тонски запис са сједнице Савјета – казао је тада Нововић.

Он је рекао да су саслушани осумњичени и свједоци, да је поступајући тужилац Радоњић прибавио пресуде и да је тражио гласачке листиће како би „нешто провјерио“, а што му је важно за доношење одлуке.

– Очекујем да ће тужилачка одлука бити донијета брзо – рекао је тада Нововић.

Но, једино што се десило брзо, било је промптно ослобађање огромног броја сложених случајева, међу којима и „случај РТЦГ“, према вишем и основним државним тужилаштвима.

ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА
Тако је свега након 23 дана од Нововићевог другог телевизијског гостовања од његов избора на позицију ГСТ-а, 18. марта 2022. године, предмет достављен ОДТ-у Подгорица, због промјена Закона о Специјалном државном тужилаштву.

Тим измјенама и допунама смањене су надлежности СДТа, па је оно сада надлежно за кривично гоњење искључво „високих јавних функционера“ што чланови Савјета и генерални директор РТЦГ-а, према тумачењу, више нијесу.

У случају Раонића и његових незаконитих именовања судови су донијели више правоснажних и првостепених пресуда у којима је установљен и конфликт интереса и неиспуњавање услова конкурса због мањка потребних квалификација.

Раонићев трећи избор на позицију генералног директора услиједио је 31. августа ове године, након конкурса расписаног на основу, такође у склопу ИБАР закона, измјена Закона о РТЦГ-у у којем су амандманима писаним у његовом кабинету снижени критеријуми за избор првог човјека Јавног сервиса.

Раонић је изабран гласовима пет од девет чланова Савјета, док је један гласачки листић био неважећи.

КРИМИНАЛНО УДРУЖИВАЊЕ
Шесторо запошљених у Јавном сервису, уочи трећег незаконитог избора генералног директора, против Раонића, чланова Савјета Дрљевића, Зорића, Лазовића, Мурић, Шпајак Дрекаловића, те руководиоца правне службе Мићовића поднијела је Основном државном тужилаштву кривичну пријаву због криминалног удруживања.

У кривичној пријави наводи се да је ова група удружено кршила законе, чиме је омогућила Борису Раонићу стицање енормних новчаних средстава, те да постоји основ да буду процесуирани због кршења више чланова Кривичног законика Црне Горе: криминално удруживање, стварање криминалне организације, продужено кривично дјело, превара, договарање исхода такмичења, злоупотреба положаја у привредном пословању, спрјечавање доказивања, неизвршење судске одлуке и злоупотреба службеног положаја.

Ова група је, према кривичној пријави, у дугом року, од јуна 2021. године и расписивања конкурса за генералног директора РТЦГ, кршила законе, с умишљајем, вољно и намјерно, и угрожавала јавни интерес, а Борису Раонићу омогућила незаконито стицање преко 170 хиљада еура бруто, односно око 128 хиљада еура нето.

Након трећег именовања Раонића 31. августа, осморо његових против-кандидата за позицију генералног директора Радио-телевизије Црне Горе, саопштили су да неће прихватити тај избор као транспарентан и праведен, већ да ће искористити све правне механизме да докажу своје тврдње.

Они су најавили да ће о фарсичном избору Раонића информисати домаће званичнике, те представнике амбасада и међународних организација.

Прије три дана поводом случаја РТЦГ огласила се и Европска федерација новинара, која је позвала на акцију због незаконитог именовања директора.

Предсједница Федерације, Маја Север, казала је да недостатак транспарентности у именовању генералног директора РТЦГ мора бити истражен, јер представља озбиљно кршење европских стандарда утврђених Европским актом о слободи медија (ЕМФА),