Провјера диплома: Прикупљају податке и о Јавном сервису

Виши суд: Раонић незаконито реизабран за генералног директора РТЦГ
18/10/2024
Ранко Павићевић о медијима: Новинарство на ниским гранама
20/10/2024
Виши суд: Раонић незаконито реизабран за генералног директора РТЦГ
18/10/2024
Ранко Павићевић о медијима: Новинарство на ниским гранама
20/10/2024

Министарство просвјете, науке и иновација упутило је одговор Синдикалној организацији РТЦГ која је тражила провјеру диплома у Јавном сервису и појаснило овлашћења која има Међуресорна радна група формирана на иницијативу Владе управо ради провјере диплома. Тренутно се прикупљају подаци на основу којих ће бити урађена анализа – наводи се у одговорима Министарства на чијем је челу министарка Анђелка Јакшић Стојановић достављеним Порталу ЕТВ .

Синдикална организација РТЦГ је крајем септембра упутила иницијативу Министарству просвјете науке и иновација у којој је затражила провјеру диплома у Јавном сервису. Трагом те иницијативе Портал ЕТВ је упутио питања Министарству да ли ће провјерити наводе Синдикалне организације и какав ће ред потеза бити у овом случају.

Том порталу су објаснили да након што је Влада Црне Горе донијела закључак о формирању Међуресорсне радне групе, свим министарствима и органима локалне самоуправе упућен је допис да доставе информације о запосленима из дјелокруга своје надлежности.

– Дакле, за запослене у служби државног органа, органа државне управе, суду, државном тужилаштву, фонду као и другим органима основаним у складу са законом, у органу локалне управе, органу и служби локалне самоуправе, у независном или регулаторном тијелу основаном у складу са законом, у установи чији је оснивач држава или локална самоуправа, у агенцији, привредном друштву које је у већинском власништву локалне самоуправе или другом правном лицу чији је оснивач локална самоуправа или врши јавна овлашћења, у служби у Војсци Црне Горе и полицијских службеника. Ове информације обухватају ниво образовања запослених, да ли је образовање стечено у Црној Гори или иностранству, као и то да ли је образовање стечено током редовног школовања или након заснивања радног односа – наводи се у одговорима Министарства просвјете, науке и иновација.

Они су истакли да се прикупљају пристигли подаци на основу којих ће бити урађена анализа, након чега ће Међуресорсна радна група предложити модел за заштиту образовног система и тржишта рада Црне Горе.

– У складу са Законом о признавању иностраних образовних исправа и изједначавању квалификација, признавање страних образовних исправа за стечено високо образовање у сврху запошљавања у Црној Гори врши Министарство просвјете, науке и иновација преко Националног информационог центра – ЕНИЦ центра – навели су из тог министарс