Рат Израела и Хамаса међу најсмртоноснијим за новинаре

РТЦГ: Пропао и четврти покушај избора омбудсмана
07/10/2024
Нове кривичне пријаве у РТЦГ: Овог пута против Раонића, Дрљевића, чланова Савјета, али и двоје правника
10/10/2024
РТЦГ: Пропао и четврти покушај избора омбудсмана
07/10/2024
Нове кривичне пријаве у РТЦГ: Овог пута против Раонића, Дрљевића, чланова Савјета, али и двоје правника
10/10/2024

Најмање 114 новинара и 14 медијских радника погинуло је од почетка рата Израела и палестинског покрета Хамас и то је један од најсмртоноснијих сукоба за новинаре у посљедње три деценије, према Комитету за заштиту новинара (ЦПЈ).

Комитет наводи да тешки услови у Гази повећавају опасност за новинаре који настоје да извјештавају о рату и отежавају тој и другим организацијама да у пуној мјери оцијене колико су новинари погођени, пренио је портал аxиос.цом.

Тај комитет је истраживао више од 130 случајева, укључујући потенцијална убиства, хапшења и повређивања новинара и медијских радника у региону од избијања рата прије годину дана.

Већина новинара погинулих у сукобу су Палестинци и умрли су на опасном задатку, наводи ЦПЈ и додаје да су смртни случајеви углавном посљедица бомбардовања или војних напада.

Наводи се и да је у конфликту погинуло 14 новинарки, као и да су бројни фотографи и камермани страдали док су помагали да се документује ситуација у Гази, гдје медији споља једва да имају приступ.

Комитет је истакао да је број новинара погинулих у рату Израела и Газе без преседана додајући да је у рату Русије и Украјине од 2022. до 2024. страдало 16 новинара и медијских радника.

Новинари се по међународном хуманитарном праву сматрају цивилима и не би требало да буду директна мета напада.

У међувремену браниоци слободе штампе и хуманитарци врше притисак на Израел да прекине смртоносне војне операције у Гази.

ЦПЈ наводи и да је рат Израела и Хамаса оснажио израелског премијера Бењамина Нетањахуа да циља на медије који критикују његову администрацију.

У мају је израелска полиција ушла у редакцију Ал Џазире у Јерусалиму и скинула тај медији са кабловске мреже након што је парламент усвојио мјеру којом се затвара локална канцеларија новинске куће у катарском власништву.

Нетањаху је и прије рата радио на широкој консолидацији власти, укључујући увођење нових закона за зауздавање независних медија.