Репрезентативни синдикат РТЦГ: Јадранка Дробњак – синдикални вођа против другог синдиката

Четврт вијека Радио Гораждевца: Медиј који је настао када су информације живот значиле
12/10/2024
Четврт вијека Радио Гораждевца: Медиј који је настао када су информације живот значиле
12/10/2024

Све се брзо десило. Репрезентативни синдикат РТЦГ добио је ново руководство. А оно одлучило да се коначно озбиљно позабави правима радника у кући и бројним незаконитостима у Јавном сервису.

-Након дописа министарки просвјете, науке и иновација Јакшић-Стојановић, у којем смо је позвали да провјери дипломе запошљених у Јавном сервису, много пута до сада, на основу пресуда више судова незаконити генерални директор, а ко ће други, добио је, како смо очекивали, мотив за брутални обрачун са нашом синдикалном организацијом. Али нијесмо претпостављали ко још?, наводе из Репрезентативног синдиката РТЦГ.

Пошто је Репрезентативни синдикат РТЦГ својим захтјевом циљао, како кажу, “све са, благо речено, чудним свједочанствима и несигурним школовањем”, а пошто сумњају да тога има и у менаџменту, стријепили су да добро претпостављају и да ће бити посљедица.

“Очекивали смо, ако је то истина, да вишеструко, тако бар кажу пресуде црногорских судова, незаконити директор крене са притисцима на наше чланове како би нас напустили, што му није тешко с обзиром на силно бахато манипулисање кадром које карактерише његове судски узалудно оспорене мандате. Изненадно иступање појединих чланова из нашег синдиката, у свега неколико дана, навело нас је на слутњу да је „савјетодавно пријетећа служба сарадника“ лако одрадила задатак. Застрашивање и осипање чланства је водило проблематизовању репрезентативности наше организације”, наводе из Репрезентативног синдиката РТЦГ.

За очекивати је, поручују, било да неко у име директора, или он сам, затражи такво преиспитивање.

“Али ово што се десило је за рубрику „вјеровали или не“: то је учинила – Јадранка Дробњак, предсједница другог синдиката у РТЦГ! Будући вјерујемо да је колегиница Дробњак с валидном дипломом не видимо какав други мотив њен захтјев има него да помогне менаџменту. Овај преседан у синдикалној борби био би разумљив да смо ишта сметали колегама, да смо имали намјеру против њих, није ваљда да се и међу руководством тог Синдиката запослених РТЦГ неко боји валидности своје дипломе? Како год, та је иницијатива – синдикална брука”, наводе у саопштењу.

Циљ синдикалне борбе су, поручују, права радника и заштита од неодговорних послодаваца, па је било за очекивати да предсједница друге синдикалне организације у РТЦГ макар покаже солидарност тако што ће нама ћутњом помоћи да истрајемо.

“Поготово што је не тако давно изјавила да је расположена да ујединимо синдикате ако промијенимо руководство нашег! Ево не смета јој сад руководство него – комплет наша организација. Овим желимо обзнанити да су краци организације која влада Јавним сервисом у посљедње четири године зашли у све поре повезивања људи и да то неће моћи још дуго. Рука правде и праведности је остала међу честитим, а таквих је много више него застрашених”, закључују из Репрезентативног синдиката РТЦГ.