РТЦГ: Група запослених тражи мишљење о докторату Веселина Дрљевића

Преминула дугогодишња спикерка Радија ЦГ Божидарка Кљајић – Чејовић
26/07/2024
Новинари и уредници Градске РТВ снимани и прислушкивани, Оташевић тражи реакцију тужилаштва и Агенције
30/07/2024
Преминула дугогодишња спикерка Радија ЦГ Божидарка Кљајић – Чејовић
26/07/2024
Новинари и уредници Градске РТВ снимани и прислушкивани, Оташевић тражи реакцију тужилаштва и Агенције
30/07/2024

Група запослених Радио телевизије Црне Горе (РТЦГ) упутила је писмо Етичком одбору Универзитета Црне Горе (УЦГ) у којем траже да тај одбор донесе мишљење о докторату предсједника Савјета РТЦГ Веселина Дрљевића.

“Наиме, Веселин Дрљевић се црногорској јавности представља као доктор и доцент. Простим увидом у његову докторску тезу ‘Перспективе развоја спортског туризма у Црној Гори’, брањену на Алфа Универзитету у Београду 2017, види се да је преписао тридесет и шест страна ‘Мастер плана црногорског туризма’ које је објавило Министарство туризма Црне Горе 2008. године”, наводи се у писму које су потписали Срђан Човић, Тања Шуковић, Весна Бановић, Часлав Вујотић, Снежана Ракоњац, Младен Вукчевић, Славен Кнезовић, Весна Терић и Жарко Божовић.

Како су казали, у “докторату” од 103. до 138. стране у цјелости је пренесен текст (од 33. до 64. стране) “Мастер плана црногорског туризма” – разлика је само у параграфима, “Дрљевићеви су другачије сјецкани и писани ћирилицом”.

“Упитан да објасни оволику количину преписаног текста без експлицитног навођења аутора, Веселин Дрљевић је рекао да то ‘нико не би намјерно урадио’. У изјави о ауторству Веселин Дрљевиц је рекао да није користио ауторска права других лица и да је све резултат сопственог истраживачког рада. Мислимо да је лош примјер у научно образовном систему да се до звања и титула долази кроз најблаже речено бесловесне процесе, јер онда вриједности, врлине и екпертиза губе на смислу и значају”, пише у писму.

Истакли су да се овом случају се мора посветити посебна пажња “јер изгледа да постоји велика корелација измедју академске неетичности и нечеститости и лошег и незаконитог обављања повјерених јавних функција”.

“Јер је управо са таквим највећим академским звањем Веселин Дрљевић представио себе Административном одбору Скупштине Црне Горе који га је бирао за члана Савјета РТЦГ. Сада предсједава Савјетом. О његовим предсједничким активностима ових дана свједочи згрожена јавност и оптерећени правосудни систем. Правоснажне судске пресуде доказ су његовог неправног поступања, а текући парнични и кривични поступци упућују да се много тога ненормалног дешава. Сложићемо се да је то погубно за друштво, институције и Црну Гору”, додаје се.

“Молимо вас да дате административни, академски и етички суд о ( случајном) докторату Веселина мр Дрљевића. Очекујемо да се ваша процедура не отегне као суданија нелегалном Раонићу који већ четврту годину опстаје на дужности управо захваљујући подршци Дрљевића”, закључује се.