РТЦГ мора да изабере омбудсмана, већина медија није упозната са медијском саморегулацијом

Ранко Павићевић о медијима: Новинарство на ниским гранама
20/10/2024
Ранко Павићевић о медијима: Новинарство на ниским гранама
20/10/2024

Министарство културе и медија не може Јавном сервису да намеће било шта, нити тиме желе да се баве, али очекују да ће Радио-телевизија Црне Горе (РТЦГ) ускоро испунити законску обавезу и именовати омбудсмана.

То је јуче казао Директор директората за медије тог ресора Неђељко Рудовић током конференције на којој су представљени резултати истраживања јавног мњења “Саморегулација у Црној Гори: изазови и могућности”.

Према истраживању, четири од пет испитаника (74,5%) нису упознати са концептом медијске саморегулације, док само један од четири (25,5%) познаје овај термин, при чему готово 60 одсто испитаника који су изразили познавање концепта су врло задовољни тренутним стањем.

Коментаришући резултате истраживања, које је спроведено уз подршку Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, потпредсједница Савјета РТЦГ Маријана Цамовић Величковић је истакла да та медијска кућа “готово пола године нема омбудсмана”. Указала је на то да се ради о законској обавези и нагласила да постоје рокови у оквиру којих треба одговорити на евентуалне приговоре.

Цамовић Величковић подсјетила је и на то да је држава законски условила приватне медије да без омбудсмана, односно саморегулације, не могу имати приступ државном новцу из Фонда за плурализам медија.

“Паралелно са тим, треба да се распише пети конкрус за омбдусмана, и јасно је да Савјет није извршио избор омбдусмана четири пута, јер траже подобну, незнавену особу која ће да одбије све приговоре који евентуално пристигну на рад Јавног сервиса. Приватни медији су условљени да имају омбдусмана, а РТЦГ као неко ко има неограничен приступ 20 милиона еура државног новца, нема ту институцију и нема намјеру да је скорије добије”, казала је Цамовић-Величковић, истичући неповољну ситуацију приватних медија у односу на јавни сервис.

Рудовић је истакао да РТЦГ има обавезу да именује омбдусмана.

“Свједоци смо да је до сада неколико конкурса поништено и да се особа која је била изабрана одрекла те функције, да је поново расписан конкурс итд… Интерес овог друштва и сваког грађана Црне Горе као власника јавног сервиса је да РТЦГ поштује професионалне и етичке стандардне у извјештавању. Да бисмо могли да дођемо до тог циља, омбдусман Јавног сервиса је незамјењива институција и потпуно је јасно да је очекивање јавности да сви буду свјесни свог дијела одговороности и да је Јавном сервису потребан омбдусман, који ће тај посао радити сходно својој професионалној савјести. То значи да заступа и да се бори за промоцију етичког кодекса”, казао је Рудовић.

Он је истакао да је то став Министарства културе и медија, али да они нису неко ко јавном сервису може наметнути било шта, као и да не желе тиме да се баве.

“Постоје институције које се тиме баве”, казао је Рудовић.

“Оно што је, такође, интересантно у овом истраживању јесте да двије трећине грађана не зна да Јавни сервис има омбдусмана, и ту је одговорност на њима да ту институцију промовишу”, казао је Рудовић. “Константно расте број медија који имају омбудсмана или интерно тијело задужено за праћење поштовања етичких стандарда”, казала је министарка културе и медија Тамара Вујовић.

“До ступања на снагу новог Закона, имали смо свега 10 одсто медија који су били укључени у неки облик саморегулације. Од преко 200 медија уписаних у Евиденцију медија, само њих 20 је било дио саморегулаторних тијела. Усљед промјена у законодавству и нових услова за конкурисање за средства из Фонда, свједочимо константном порасту овог броја. До наредног конкурса за Фонд очекујемо да ће око 50 одсто медија испунити критеријуме и постати дио колективног или интерног саморегулаторног тијела, што представља велики напредак у јачању одговорности и професионализма у црногорском медијском простору”, рекла је Вујовић.

Навела је да је “кроз Фонд већ опредијељено пет одсто средстава за саморегулацију, што ће, када се Фонд увећа, према новом закону са 0,09 одсто на 0,2 одсто текућег буџета, износити преко 100 хиљада еура”.

Истраживање је показала и да више од половине грађана – 50,1 одсто подржава одлуку Владе да финансијски подржи процес саморегулације. Став према државном учешћу у подршци медијима је углавном позитиван, а 65,5 одсто испитаника из медија сматра да би сви медији у Црној Гори требало да буду дио јединственог тијела за саморегулацију. Када је ријеч о регулацији садржаја на друштвеним мрежама, 61,5 одсто испитаника вјерује да веће државне регулативе нису потребне, док 38,5 одсто подржава њихово увођење.

извор: вијести