Тамара Вујовић: Оснивачи медија што прије да приступе саморегулаторном тијелу

Борис Раонић опет изабран за директора РТЦГ, остали кандидати одбили да дођу на интервју
31/08/2024
Јавни сервис: Савјет РТЦГ-а поништио конкурс за омбудсмана
04/09/2024
Борис Раонић опет изабран за директора РТЦГ, остали кандидати одбили да дођу на интервју
31/08/2024
Јавни сервис: Савјет РТЦГ-а поништио конкурс за омбудсмана
04/09/2024

Оснивачи медија требало би што прије да испуне одредбе Закона о медијима којима је предвиђено да ће само медији који су дио саморегулаторног тијела и уписани у евиденцију моћи да учествују на конкурсу за додјелу средстава из Фонда за медијски плурализам, који ће ускоро бити расписан, поручила је министарка културе и медија Тамара Вујовић.

Вујовић је подсјетила да је недавно ступио на снагу нови Закон о медијима, а једна од бројних законских новина односи се и на додатне услове које оснивачи медија треба да испуне да би конкурисали за додјелу средстава из Фонда за подстицање плурализма и разноврсоности медија.

“Један од нових услова односи се на то да је оснивач медија члан екстерног или има успостављено интерно саморегулаторно тијело. У вези са тим, позивамо све осниваче медије, који то још увијек нису урадили, да оснују интерно саморегулаторно тијело или оснују ново/придруже се постојећем екстерном саморегулаторном тијелу. Они који не буду испунили овај услов, неће моћи да учествују на јавном конкурсу за додјелу средстава из Фонда за подстицање плурализма и разноврности медија”, јасна је Вујовић.

Због тога је позвала све који до сад нису да то учине што прије будући да се расписивање јавног конкурса за додјелу средстава из Фонда очекује током овога или сљедећег мјесеца.

“Наведено важи и за линеарне АВМ услуге, без обзира на то што расподјелу средстава из тог подфонда врши савјет регулаторног органа, односно Савјет Агенције за електронске медије”, појаснила је Вујовић.

Нагласила је да ступање на снагу новог закона о медијима има потенцијал да ојача демократију, унаприједи заштиту новинара и осигура транспарентност, плурализам и одговорност у медијском сектору.

“Транспарентност, одговорност и слобода медија основни су стубови на којима се заснива информисано друштво. Када су ове вриједности заштићене законом и када се поштују у пракси, грађани могу донијети информисане одлуке, учествовати у друштвеним процесима и надгледати рад власти. У коначном, успјех нових медијских закона зависиће од досљедне примјене. Оснивачи и власници медија имају посебно важну улогу у примјени и поштовању нових законских одредби. Њихова одговорност не лежи само у вођењу медија као пословних субјеката, већ и у очувању јавног интереса и придржавању професионалних и етичких стандарда”, истакла је Вујовић.

Навела је да члан 11 Закона о медијима прописује да је оснивач медија или лице које он овласти дужно да у року од 30 дана од дана оснивања медија, поднесе пријаву за упис медија у Евиденцију коју води Министарство културе и медија.

“Уз пријаву из става 1 овог члана подноси се акт о оснивању медија, рјешење органа надлежног за регистрацију оснивача медија и статут оснивача медија. Према Закону о медијима само медији уписани у Евиденцију, који нису били под забраном емитовања у претходних шест мјесеци, нити им је оснивач осуђен за ширење мржње, могу приступити Фонду”, објаснила је Вујовић.

Према њеним ријечима, новим Законом о медијима дошло је до иновирања одредби којим се уређује транспарентност финансирања медија из јавних прихода и медији су дужни да их поштују.

“Непоступање по законским одредбама је кажњиво у складу са казненим одредбама из чл. 72-75 Закона о медијима”, закључила је Вујовић.