Тужилаштво формирало шест предмета о нападима на новинаре

Игор Дамјановић на форуму Савеза новинара Русије у Сочију: Удружење новинара Црне Горе опстало упркос НАТО притисцима
22/09/2024
Јаков Милатовић омаловажавао новинарку ТВЦГ
24/09/2024
Игор Дамјановић на форуму Савеза новинара Русије у Сочију: Удружење новинара Црне Горе опстало упркос НАТО притисцима
22/09/2024
Јаков Милатовић омаловажавао новинарку ТВЦГ
24/09/2024

Према подацима Врховног државног тужилаштва, у првих пола године, пред основним државним тужилаштвима формирано је шест предмета поводом пријетњи и насиља над новинарима, те напада на имовину медија. С друге стране, у евиденцијама Управе полиције, у истом периоду регистровано је седам догађаја напада за новинаре или медијске куће,који су за посљедицу имали њихово професионално ангажовање.

То су подаци наведени у седмом Извјештају о раду Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија.

Од укупног броја предмета пред ВДТ-ом, два предмета формирана су против осумњичених чији идентитет је претходно утврђен, и у оба предмета извиђај је у току, због сумње да је учињено кривично дјело угрожавање сигурности.

“Три предмета су формирана поводом пријаве догађаја од стране новинара, од којих је један квалификован као прекршај, док су преостала два у фази извиђаја и још увијек није утврђен идентитет учиниоца, нити квалификација дјела”, наводи се у извјештају.

Влада је те податке навела и у Прилогу за редовни годишњи извјештај Европске комисије о Црној Гори.

Један предмет формиран против, за сада, непознатог учиниоца због постојања основане сумње да је учинио кривично дјело угрожавање сигурности.

Од предмета који су формирани претходних година, у извјештајном периоду поднијет је оптужни предлог против Ђ.Т. због сумње да је угрозио сигурност новинара ,,Антене М”, а осумњичен је и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

“Донијето је рјешење којим се одбацује кривична пријава против НН учинилаца, због кривичног дјела угрожавање сигурности из члана 168 КЗЦГ, учињеног на штету новинара ТВ ,,Вијести”, јер је наступила апсолутна застарјелост, док је Основни суд у Подгорици донио осуђујућу пресуду – условну осуду против Д.Р. због кривичног дјела угрожавање сигурности из члана 168 став 4 у вези става 1 КЗЦГ, учињеног на штету ,,Јумедиа Монт”. ОДТ изјавило жалбу на одлуку о казни”, пише у извјештају.

У евиденцијама Управе полиције, од почетка године до краја јуна регистровано је укупно седам догађаја напада за новинаре и медијске куће, који су за посљедицу имали њихово професионално ангажовање.

“Од наведеног броја, надлежни државни тужилац је два догађаја квалификовао као кривично дјело које се гони по службеној дужности, од којих је једно расвијетљено, док се у једном случају предузимају мјере и радње на расвјетљавању кривичног дјела”, наводи се у извјештају.

За један догађај, надлежни државни тужилац је цијенио да у пријављеним догађајима нема елемената кривичног дјела, нити прекршаја.

“Такође, у два догађаја, овлашћени полицијски службеници су, анализирајући списе предмета, цијенили да се у радњама пријављених лица стичу елементи извршења прекршаја из Закона о јавном реду и миру, и у тим случајевима су покренути прекршајни поступци против извршиоца прекршаја према надлежном Суду за прекршаје”, наводи се у извјештају.

У два пријављена случаја полицијски службеници су поступали по налозима надлежних државних тужилаца, након чега су формиране списе предмета доставили поступајућим тужиоцима како би се тужиоци након анализе списа изјаснили.

У извјештајном периоду, настављене су активности на расвјетљавању убиства уредника „Дана“ Душка Јовановића.

“Службеници УП су поступали по више обавезујућих налога ВДТ у Подгорици, уручили више позива грађанима, и исти су од стране поступајуће тужитељке саслушани на околности убиства Душка Јовановића, као и вршили друге провјере и активности сходно наложеним упуствима са циљем расвјетљавања свих чињеница и оклности извршења кривичног дјела и процесуирања непознатих извршилаца”, наводи се у документу.

У односу на предмет напада на новинара РТЦГ портал Туфика Софтића, током извјештајног периода није се дошло до нових података ни сазнања на основу којих би расвијетлили наведени случај.