Хајка на Драгану Шћепановић појачана, полиција тврди да брине о новинарки

Винка Гогић изабрана за в.д. директорке Радио телевизије Пљевља
13/10/2023
„Новинари су важни“: Савет Европе покреће кампању за безбедност новинара
15/10/2023
Винка Гогић изабрана за в.д. директорке Радио телевизије Пљевља
13/10/2023
„Новинари су важни“: Савет Европе покреће кампању за безбедност новинара
15/10/2023

Док из Управе полиције тврде да пазе на новинарку Драгану Шћепановић, хајка на порталу Актуелно се појачала тврдњама да она припрема терен за ликвидацију власника тог таблоида, Зорана Ћоћа Бећировића.

Колашинска полиција предузела је низ мјера како би заштитили безбједност новинарке Вијести, а обилазе и мјесто на ком борави, тврде из те институције.

Наводе, међутим, да је колашинско тужилаштво захтијевало и да њихове колеге у Подгорици прикупе обавјештења од оних који, како се сумња, угрожавају новинарку.

Они објашњавају да су након пријаве коју је Шћепановић поднијела 28. септембра 2023. године, а у којој је навела да је изложена увредама и притисцима и да се осјећа несигурно и угрожено, одмах обавијестили тужилаштво.

“Одмах по пријави припадници Одјељења безбједности Колашин су упознали државног тужиоца у Основном државном тужилаштву у Колашину, који је наложио предузимање додатних мјера и радњи, а захтјев за прикупљање обавјештења прослијеђен је Одјељењу безбједности Подгорица на поступање по мјесној надлежности. У току су даље мјере и радње по овој пријави, а о исходу предузетих активности јавност ће бити благовремено упозната”, одговорили су Вијестима из УП.

Објашњавају и шта је колашинска полиција предузела од тог дана:

“Осим тога, колашинска полиција је, од дана пријаве предузела низ мјера и радњи у циљу заштите безбједности поменуте новинарке, те се спроводе превентивне, као и оперативне активности у односу на мјесто становања и мјесто боравка новинарке Шћепановић”.

Новинарка је мјесецима мета портала Актуелно, а крајем фебруара ове године најавили су медијску кампању против ње, тврдећи да као “дописница другосрбијанског режимског таблоида годинама чини све како би саботирала развој Колашина”.

Оснивач портала је предузеће Ски Ресорт Колашин 1450 а. д. Колашин, власника Зорана Бећировића.

Друштво професионалних новинара (ДПЦНГ) које заступа новинарку, је 1. марта доставило ОДТ Подгорица допис и линкове најмање 10-ак текстова којима се хушка на Шћепановић, а тужилац Никола Боричић је у јуну утврдио да нема елемената кривичног дјела које се гони по службеној дужности.

О томе је, међутим, тек крајем септембра обавијестио адвокатицу Мају Живковић, која испред ДПНЦГ заступа новинарку.

У допису достављеном Живковић објаснио је да је саслушан главни уредник “Актуелно” Балша Кнежевић који је тужиоцу рекао да “он и његови новинари немају намјеру да угрозе сигурност било кога, па ни Шћепановић”.

Вијестима је из ОДТ Подгорица потврђено да је “поступајући тужилац 13. јуна нашао да нема основа за предузимање кривичног гоњења”.

Тужилац није позивао новинарку на саслушање.

Полиција је раније узела изјаву од Шћепановић, али је она тада казала да се не осјећа угрожено.

У међувремену је, уз серију хушкачких текстова против ње, ДПНЦГ и “Вијести”, са портала покренута и петиција против извјештавања Драгане Шћепановић са образложењем да она тјера инвеститоре, а више суграђана јој је сугерисало да престане да пише о спорним темама.

Новинарка је то разумјела као пријетњу по безбједност, па је 28. септембра полицији дала изјаву, у којој је навела да “осјећа велики страх, несигурност и забринутост”.

Она је додала да најновије нападе доживљава као директну пријетњу и опасност за живот и да је то спутава у обављању свакодневних обавеза и радних задатака.

“Сматрам да сам вишеструко угрожена – сад, након година психичке тортуре, и физички. Уз све што сам навела, живим и у атмосфери када ме по неколико суграђана дневно, наводно, добронамјерно упозори да треба да престанем да се бавим одређеним темама, да се не крећем сама по мраку, да се чувам… Атмосфери у којој осјећам страх и несигурност доприноси и чињеница да у текстовима на порталу препознајем фрагменте приватних разговора са познаницима у кафани или на улици”, рекла је, између осталог, новинарка у изјави полицији Одјељења безбједности Колашин.

Дан касније изјаву је дала и пред Основним државним тужилаштвом у Колашину.

Шћепановић: Нису ме звали
Новинарка Вијести Драгана Шћепановић казала је да нема нове информације о статусу предмета формираном по њеној пријави и да је нико из тужилаштва није контактирао од када је дала изјаву.

“Од дана када сам дала изјаву тужитељки од ње немам никакве повратне информације и не знам у којој фази је тај предмет”, казала је она.

Шћепановић је истакла да старјешине колашинске полциије континуирано провјеравају да ли има безбједносних пријетњи по њу.

“У међувремену, таблоид Актуелно наставља са хајком”, казала је она.

извор: вијести