Шест запослених у РТЦГ поднијело кривичну пријаву: Сумњају да је руководство корумпирано

РТЦГ: Девет кандидата за директора
26/08/2024
ВДТ испитивао Голубовића о убиству Душка Јовановића
28/08/2024
РТЦГ: Девет кандидата за директора
26/08/2024
ВДТ испитивао Голубовића о убиству Душка Јовановића
28/08/2024

Дио запослених у РТЦГ – Срђан Човић, Тања Шуковић, Часлав Вујотић, Младен Вукчевић, Славен Кнезовић и Жарко Божовић поднио је кривичну пријаву ОДТ-у Подгорица против руководства Јавног сервиса.

Он у пријави коју су доставили медијима наводе да сматрају да постоји основ сумње за коруптивно понашање, злоупотребу службеног положаја, те кршење људских и радних права уз дискриминацију.

Кривичну пријаву су поднијели против: Бориса Раонића, генералног директора РТЦГ, Веселина Дрљевића, предсједника Савјета РТЦГ, Жељка Мићовића, руководиоца Правне службе РТЦГ, Наода Зорића, члана Савјета РТЦГ, Филипа Лазовића, члана Савјета РТЦГ, Амине Мурић, члана Савјета РТЦГ, Милице Шпајак, члана Савјета РТЦГ (одлука за в.д.) и Владимира Дрекаловића, члана Савјета РТЦГ (одлука за в.д).

“Кроз кривичну пријаву смо дефинисали организовано језгро које угрожава јавни интерес уз стицање противправне материјалне користи, а истовремено остављен је простор за додавање имена из сфере политике и јавне управе, оних који, чињењем и нечињењем, омогућавају несметано дјеловање групе, науштрб морала, закона и јавног интереса. Тако да су једино конкретне, прецизне, прагматичне акције одговорних професионалаца и свјесних грађана преостале у покушају спречавања такве активности”, наводи се у пријави.

Према њиховим ријечима подносе кривичну пријаву за криминално удруживање јер су у дугом року, почевши од јуна 2021. године и расписивања конкурса за генералног директора РТЦГ, кршили законе, с умишљајем, вољно и намјерно, и угрожавали јавни интерес, а Борису Раонићу омогућили незаконито стицање преко 170 хиљада еура бруто (око 128 хиљада ЕУР нето).

“Сва ова лица су кршењем Закона о националном јавном емитеру, Закона о раду, Закона о платама јавних функционера три пута нелегално изабрали Бориса Раонића за генералног директора РТЦГ (6. августа 2021, 1. јуна 2023. и за в.д. генералног директора РТЦГ 9. јула 2024) упркос обавезама чланова Савјета да поступају у складу са знањем, свијести и савјести, поштујући одлуке надлежних судова”, пише у пријави.

Осим што су тенденциозно тумачили законе у корист Бориса Раонића, тврде подносиоци пријаве, очигледно по претходном договору, поменути су и игнорисали судске одлуке и то четири одлуке Основног суда (случајеви Марковић и Човић), одлуку Вишег суда (случај Марковић – прва тужба), одлуку Врховног суда (март 2024), мишљење АСК (01.03 2024, број 03-02-24-24-6) и одлуку Управног суда од 15. фебруара 2024.

“Правник РТЦГ Мићовић је, у јуну 2023, не штитећи интересе РТЦГ, тенденциозно и непрецизно тумачио Одлуку Вишег суда, подстичући чланове Савјета РТЦГ да поново изаберу Раонића, упркос Одлуке Вишег суда. Посебно је интересантно што је на припремној сједници за други нерегуларни избор био присутан Раонић са својим адвокатима. Највећи дио ових информација и оптужби познат је органима црногорских тужилаштава, али су они дуго одлагали покретање поступка (истраге), правдајући се формалним разлозима надлежности ОДТ или СДТ. Или је била у питању жеља да се накнадно створе услови за Раонићеву регуларност?”, стоји у пријави.

Сматрају да је то постало, нажалост, јасно у моменту кад су се амандмани вишеструко незаконитог Раонића појавили као званични амандмани Владе током јунских ИБАР сесија.

“Ко је ту био неопрезан и наиван, а ко је сарађивао са Раонићем остаће надлежним органима за просуђивање.

С гледишта одговорног руковођења предузећем од јавног интереса, сва начела интегритета су угрожена и повријеђена, јер су службе под потпуном контролом или дерогирањем функција од стране Раонића, и уобичајено је:

а) Велики и/или неконтролисан простор доношења дискреционих одлука приликом доношења прераспоредних рјешења, одлука о варијабилном дијелу зараде и других одлука од значаја за рад едукацију, усавршавање и материјални статус запошљених;

б) Неадекватно и недовољно транспарентно трошење буџетских средстава;

ц) Давање предности одређеној фирми у процесу јавне набавке, на начин да се услови тендера прилагођавају за одређену фирму.

То се нарочито огледа кроз неколико стотина промјена радних мјеста у Правилнику о унутрашњој систематизацији и организацији, као и непостојању пречишћене табеле систематизације, што ствара хаос у РТЦГ и генерише многе радно-правне спорове”, додају у кривичној пријави.

Највећи дио ових тврдњи, поручују, налази се у кривичним пријавама – Медиа Центра из јуна 2023. и Срђана Човића од 9. новембра 2023.

“Тако да ову кривичну пријаву можете сматрати и као допуну постојећим пријавама. У међувремену Правна служба и Савјет нијесу реаговали на писма у којима се одговорном лицу РТЦГ за пријем и поступање по обавјештењима о сумњама на неправилности и преваре скреће пажња на Раонићево угрожавање јавног интереса (29.децембар 2023, РТЦГ број 04-10561), нијесу одговарали на допис АЗЛП да се, сходно Закону о СПИ, објелодани тонски запис из јула 2021, на којем највјероватније постоје информације о том ко не може бити генерални директор.

Уз то одбили су да се изјашњавају о одлукама Врховног суда и АСК (март 2024), ваљда купујући вријеме за избор в.д. генералног директора РТЦГ који је такође незаконит јер Раонић и даље нема стечене законске услове да буде генерални директор РТЦГ.

Посљедњи антизаконски чин био је избор омбудсмана РТЦГ, по личним преференцама предсједника Савјета РТЦГ, Веселина Дрљевића. О личном интегритету ове групе говори и чињеница да се Борис Раонић, на скупу Савјета Европе 2010. године представљао као дипломирани правник, иако је општепозната и од судова Црне Горе потврђена чињеница да је академски статус стекао 2018. окончавши Правни факултет послије 25 година.

Све наведене радње и околности свједоче да је наведена група удружено кршила закон, омогућивши Борису Раонићу стицање енормних новчаних средстава, те да има основа да буду процесуирани због кршења чланова 49, 244, 244а, 272, 390, 395, 401, 401а, 416 КЗЦГ”, закључује се у пријави дијела запослених РТЦГ.

9
схарес