ШТАМПАНИ МЕДИЈИ: Повећање ПДВ пут ка гашењу

Новинари и уредници Градске РТВ снимани и прислушкивани, Оташевић тражи реакцију тужилаштва и Агенције
30/07/2024
Градска ТВ, Владимир Оташевић: Велики брат нас снима, пријавио сам тужилаштву
31/07/2024
Новинари и уредници Градске РТВ снимани и прислушкивани, Оташевић тражи реакцију тужилаштва и Агенције
30/07/2024
Градска ТВ, Владимир Оташевић: Велики брат нас снима, пријавио сам тужилаштву
31/07/2024

Уколико нацрт Фискалне стратегије буде усвојен у садашњем облику, односно уколико Влада повећа порез на додату вриједност (ПДВ) са седам на 15 одсто на књиге, дневну и периодичну штампу, штампаним медијима пријети престанак пословања. То су у допису премијеру Милојку Спајићу, министру финансија Новици Вуковићу и министарки културе и медија Тамари Вујовић навели директори штампаних медија у Црној Гори.

 Као што смо раније у неколико наврата наглашавали, будућност штампаних медија у тренутним условима пословања је изузетно неизвјесна. Беспотребно је истицати односе тиража из претходних година са тренутним стањем на тржишту, уз поскупљење репроматеријала и прерасподјелу новине на продајна мјеста дистрибутера, о чему смо упознали ресорно министарство. Због свих проблема, о којима смо Вас до сада упознали, очекивали смо конкретну помоћ штампаним медијима, те смо представљали и примјере олакшица које се примјењују у земљама Европске уније. Умјесто тога, уколико нацрт Фискалне стратегије буде усвојен у овом облику штампаним медијима пријети престанак пословања – наведено је у допису који су потписали директори дневних новина Младен Милутиновић (Дан), Маријана Кадић Бојанић (Вијести) и Милена Голубовић (Побједа).

У допису послатом јуче на три адресе, истакли су да имајући у виду тренд пада тиража сматрају да мјера повећања ПДВ-а за дневну и периодичну штампу неће допринијети битном повећању буџетских прихода, а може представљати ударац од којег се медији неће моћи опоравити.

– Повећање пореза на додату вриједност довело би до поскупљења цијене новина, што би у овим условима инфлације сигурно значило још већи пад тиража и мијењање навика читалачке публике. Дакле, у овим условима предвиђена мјера би имала изузетно негативан ефекат – поручили су из штампаних медија.

Подсјетили су да је не тако давно, Медијском стратегијом Црне Горе са акционим планом предвиђено побољшање оквира за рад, те је једна од предложених мјера била потпуно укидање процента пореске стопе ПДВ-а за дневну и периодичну штампу.

 У кратком периоду се од предлога за укидање ПДВ-а дошло до предлога за повећање пореске стопе на 15 одсто. Касније, усвојеном стратегијом је истакнуто да су слобода изражавања и независни медији темељне вриједности Европске уније и важни елементи процеса европских интеграција Црне Горе. Страхујемо да би даљи процес интеграција и само приступање Европској унији могло проћи без активних штампаних медија у нашој држави – поручили су из три штампана медија.

У скоријој прошлости, како су казали, имали смо примјере из окружења да је смањење пореске стопе за дневну штампу помогло медијским посленицима у превазилажењу финансијских проблема, уз очување радних мјеста, док су читаоци били на добитку због квалитетнијег садржаја.

– Због свега истакнутог молимо Вас да размотерите и уважите наше примједбе, те да их у складу са својим надлежностима и могућностима истакнете, као и да презентујете све негативне посљедице ове мјере – закључили су у допису директори штампаних медија.

Директор дневног листа “Дан” Младен Милутиновић је казао да су представници штампаних медија не тако давно упознали званичнике Владе и ресорног министарства о свим потешкоћама са којима се штампани медији сусрећу посљедњих неколико година.

– Нисмо очекивали да се нацртом Фискалне стратегије, гдје је предвиђено повећање стопе ПДВ-а за дневну и периодичну штампу са седам на 15 одсто, додатно отежају услови пословања штампаним медијима. Ова мјера ће без сумње допринијети смањену тиража који, ионако, има тренд опадања. Прије само двије године нацрт медијске стратегије предвиђао је ослобађање ПДВ-а за штампу, као једну од мјера подстицаја које постоје у земљама окружења и ЕУ. Игнорисањем овог предлога, а усвајањем мјера Фискалне стратегије неизвјесна је будућност штампаних медија, чија ријеч представља један од стубова демократије и слободе изражавања – поручио је Милутиновић.

извор: дан