Штрајк у РТЦГ: Све је исто само њега нема

Помен код споменика “Зашто” – сећање на недужно страдале раднике РТС-а у НАТО бомбардовању
23/04/2023
Ни након четири мјесеца: Нијесу саслушани нови свједоци у убиству Душка Јовановића
25/04/2023
Помен код споменика “Зашто” – сећање на недужно страдале раднике РТС-а у НАТО бомбардовању
23/04/2023
Ни након четири мјесеца: Нијесу саслушани нови свједоци у убиству Душка Јовановића
25/04/2023

Синдикат запослених у Радио Телевизији Црне Горе (РТЦГ) организовао је једносатни протест упозорења након неуспјеха вишемјесечних преговора са менаџментом о повећању зарада које је Синдикат тражио у складу са препоруком Министарства финансија. Окупљени су носили транспаренте са порукама “Не фарбајте нас”, “Шефе, који ти је враг”, “Изгоре се, а мислили смо да је освјежило”, “Све је исто само њега нема!”…

Присуствујете штрајку упозорења на који се Синдикат запослених РТЦГ одлучио након исцрпљујућих, вишемјесечних, неуспјешних преговора. Током тих преговора менаџмент је константно опструирао и одуговлачио постизање договора о повећању зарада запосленима. Више пута смо обманути да смо пред постизањем коначног договора, што је кулминирало на сједници Савјета одржаној 13. априла која је преношена РТЦГ2. Тада су радници РТЦГ и јавност малтене убијеђени да је повећање зарада готова ствар. Када су камере искључене преговори су по ко зна који пут враћени на почетак, казала је предсједница синдиката Јадранка Дробњак.

Нагласила је да запослени данас штрајкују јер ни након више од 4 мјесеца нијесу прихваћени њихови предлози коефицијената који су, како је казала, финансијски најповољнији за раднике РТЦГ.

Коефицијенти су усклађени са препоруком Министарства финансија и уклапају се у финансијска средства која је менаџмент опредијелио за ову намјену. Зато данас, у име радника ове куће који свакодневно стварају програм за плате које се крећу у распону од 450 еура до исподпросјечне црногорске зараде, постављамо једноставно питање: Зашто наш предлог није прихватљив за менаџмент РТЦГ који, да кажемо и то, сваког мјесеца прима скоро 7 просјечних црногорских зарада, односно 3.500 еура. Питамо се колико још овај менаџмент планира да одуговлачи са повећањем плата радницима, казала је Дробњак.

Она је подсјетила да им то повећање припада „као и свим запосленим у Јавном сектору који су то своје право већ остварили“.

Иако се више од 4 мјесеца безуспјешно преговара, током викенда је због најављеног штрајка, нагло порасла заинтересованост менаџмента за преговоре. Уз то менаџмент манипулише бројевима најављујући повећање од 28 процената што, одговорно тврдим, није истина. То се уосталом могло видјети и у телевизијском прилогу гдје су назначени проценти који су убједљиво мањи од 28 процената. Све то прати необјективно и неизбалансирано извјештавање наше медијске куће са поруком да управо наш синдикат блокира преговоре. Надамо се да је ово посљедњи пут да се РТЦГ као медијска кућа оглушила о основна људска права својих радника, поручила је Дробњак.

Напомиње и да ће ускоро прославити 3. мај – Међународни дан медијских слобода.

-Медијске слободе су основне људске слободе и један од стубова демократског друштва. У том контексту посебно је важна улога Јавног сервиса који је јавно добро свих грађана. Надамо се да ћемо сви заједно превазићи атмосферу нарушеног повјерења, непоштовања, застрашивања, угрожавања људског права на повећање зарада у складу са законима и препорукама Владе, казала је Дробњак

Такође, додаје она, надају се да више никада неће бити угрожено право на синдикалну активност и да ће њихов проблем коначно бити ријешен.

Чак су и данас у термину најављеног штрајка многи радници који су потписали да ће бити на штрајку радно ангажовани ван Подгорице тако да нијесу могли да буду овдје са нама. Након овог штрајка, по ко зна који пут, наши представници одазваће се на позив генералног директора ради, надамо се, конструктивног и хитног рјешења проблема, закључила је Дробњак