Јавни сервис: Савјет РТЦГ-а поништио конкурс за омбудсмана

Тамара Вујовић: Оснивачи медија што прије да приступе саморегулаторном тијелу
03/09/2024
Градска ТВ: Бобан Нововић омбудсман
06/09/2024
Тамара Вујовић: Оснивачи медија што прије да приступе саморегулаторном тијелу
03/09/2024
Градска ТВ: Бобан Нововић омбудсман
06/09/2024

Савјет Радио-телевизије Црне Горе поништио је конкурс за омбудсмана јавног сервиса и нема храбрости да јавно саопшти да Весна Пејовић, једина кандидаткиња која је остала у конкуренцији, није по њиховом укусу, већ ће пролонгирати избор док не успије да “коначно угура унапријед одређеног пријатеља предсједника Савјета” Веселина Дрљевића.

То су у заједничком допису навели Весна Пејовић, Данијела Поповић и Жарко Божовић. Поповић и Божовић недавно су повукли кандидатуре за омбудсмана РТЦГ-а у корист Весне Пејовић. Они су се писаним путем обратили Канцеларији Европске комисије у Црној Гори, европосланику и извјестиоцу за Црну Гору Тонину Пицули, Програмској канцеларији Савјета Европе у Подгорици, Мисији ОЕБС-а у Црној Гори, директору медијског програма Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Евану Еберлеу и Радки Бетчевој из Европске радиодифузне уније (ЕБУ).

“Јавни сервис РТЦГ више од три мјесеца нема омбудсмана – заштитника права гледалаца, слушалаца и читалаца, тачније грађана из чијих џепова се извлаче позамашне своте новца. Нема га вољом Савјета те куће. Трећи конкурс за ово одговорно мјесто је, очигледно по аутоматизму, поништен, а образложење је да ниједан од кандидата није добио довољан број гласова. Истине ради, једини кандидат који је остао у конкуренцији, послије повлачења кандидатура и неиспуњавања услова двојице кандидата (Стијеповић одбијен због техничког пропуста), је Весна Пејовић, дугогодишња уредница те куће, која је и иницијатор оснивања саморегулације, прве у Црној Гори и један од аутора Кодекса новинара Црне Горе”, наводи се у допису.

“Срамни Савјет нема храбрости да јавно саопшти да она није по њиховом укусу па је наводно гласање, уколико га је уопште било, обављено без присуства новинара којима је саопштено да сједница Савјета остаје отворена. Зна се и разлог зашто не желе Пејовићеву јер би њеним ангажовањем убрзо била разобличена лажна идилична слика о наводном најгледанијем медију са избаланисраним извјештавањем, која се константно пласира из те куће. Остала је и енигма да ли је ико од чланова Савјета имао трунчицу разума да се не придружи већини”, додају.

Казали су да јавни сервис тако, “без икакве задршке и бојазни може да вас грађане извргне руглу, да вас несметано оптужи за било шта, да извлачи ријечи и монтира реченице, по нечијој вољи, без икакве бојазни да га било ко за то може прозвати или санкционисати”.

“Тако је у тишини прошла химна без тона. Осакаћена су питања и коментари професора и бившег члана Савјета. Без реакције прошла је и емисија ‘Наше деценије, Сателитски програм’ када су драстичним скраћивањем из цијеле приче двије бивше уреднице те куће извргнуте руглу јер је обесмишљено њихово појављивање. Подужи је списак, а по свој прилици биће још дужи јер ће срамни, бахати Савјет пролонгирати избор док не успије да коначно угура унапријед одређеног пријатеља предсједника Савјета, због кога су промијењени услови па и Закон, који ову трагикомедију, без трунчице стида, употпуњава пријавом и повлачењем пријаве”, пише у заједничком допису.

Пејовић, Поповић и Божовић су казали да њихово прво јавно обраћање, након повлачења кандидатуре “пословног партнера предсједника Савјета”, није наишло на било каву реакцију надлежних институција у земљи изузев омбудсмана Синише Бјековића, “који се огласио као ненадлежан иако нијесмо тражили да штити нас него права грађана.”

“Предсједник државе вјероватно није разумио наш црногорски, а премијер се уморио бавећи се измјенама Закона. За ресорно Министарство такође можемо наћи оправдање због занимања министарке. Једино нема оправдања за Директорат за медије на чијем челу је наш бивши колега који сматра да се искупио јавном објавом да је био против измјена Закона, али га то није сметало да задржи фотељу која је битнија од личног и професионалног угледа”, додају.

Наводе и да је интервју за генералног директора РТЦГ-а показао “озбиљне празнине-кратере” у образовању “појединих чланова” Савјета.

“Срамном Савјету можемо да поручимо њиховим језиком: ‘Ћераћемо се још’ и нећемо одустајати. У међувремену добро би било да поједини његови чланови, поред смишљања како угурати пријатеља, проуче и граматику јер је интервју за генералног директора показао озбиљне празнине-кратере у њиховом образовању. Таквим ликовима дато је право да одлучују и неограничена моћ да се поигравају угледом јавног сервиса”, закључује се.

извор: вијести