Преминула новинарка Мирјана Недељковић
16/08/2024
ЕФЈ и СМЦГ: Заштита новинарки од сексистичких пријетњи
21/08/2024
Преминула новинарка Мирјана Недељковић
16/08/2024
ЕФЈ и СМЦГ: Заштита новинарки од сексистичких пријетњи
21/08/2024

На конкурс за позицију генералног директора Јавног сервиса Радио-телевизије Црне Горе (РТЦГ) су се пријавили Владимир Мараш, Славен Кнезовић, Сабрија Вулић, Снежана Бурзан, Андријана Кадија, Срђан Човић и Часлав Вујотић, потврђено је Побједи из више извора. Јавни позив је објављен 15. јула, а истекао је јуче.

Међу кандидатима за будућег генералног директора РТЦГ, извори Побједе су наводили и име актуелног в.д. директора Бориса Раонића, али ту информацију нијесмо успјели да потврдимо. Раонић није одговорио на питање Побједе.
Часлав Вујотић јуче није желио да потврди Побједи да ли се пријавио.

“Надам се да пријављене неће испитивати Раонић”, кратко је рекао новинар РТЦГ.

Тужбе и пресуде

Још једно име које је поменуто је и садашњи директор РТВ Никшић Никола Марковић, који је био кандидат и на конкурсу 2021. године, на којем је Раонић и изабран за директора. Он је, на питање Побједе да ли ће се кандидовати, казао да се није пријавио на конкурс нити да има намјеру, а да су све тужбе које је поднио и добио биле због тога да укаже на противзаконито дјеловање Савјета РТЦГ.

Наиме, поднио је неколико тужби због избора и реизбора Раонића на ту позицију, а суд је пресудио да је незаконито изабран јер је у вријеме кандидовања и избора био члан Агенције за електронске медије, што је мимо закона о РТЦГ и представља конфликт интереса.

И Срђан Човић, који се пријавио и на овогодишњи конкурс, био је кандидат и на прошлом из 2021. године. И он је поднио тужбе због избора, али и реизбора Раонића на мјесто генералног директора, те жалбу Управној инспекцији због начина избора кандидата.

Човић је вишедеценијски радник РТЦГ и покривао је челне позиције, а тренутно је запослен као планер аналитичар. Био је руководилац Статистике и планирања, руководилац сектора продукције и шеф кабинета генералног директора за вријеме мандата Андријане Кадије.

Човић је тужио РТЦГ због избора Раонића који, према тада важећем закону о РТЦГ, није испуњавао услове за директора, а то је 10 година радног искуства у ВИИ1 степену стручне спреме. Поред судова идентично мишљење је дала и Агенција за спречавање корупције која је навела да би Раонић могао да се кандидује тек 2028. године, с обзиром на то да је диплому Правног факултета Универзитета Црне Горе стекао 2018. године.

У међувремену, усвојен је нови Закон о РТЦГ, којим се умјесто досадашњих тражи пет година радног искуства у ВИИ1 степену. Сада би Раонић могао регуларно да се кандидује јер није члан ниједног тијела, као што је био 2021. године у АЕМ-у, а има и други услов који се тиче образовних и радних квалификација.

Нацртано?

А да је нови закон донешен управо зато да би се Раонић могао поново кандидовати, подстакла је расправа уочи доношења тог акта на релацији Влада – Министарство културе и медија. Мало прије него што је усвојен сет медијских закона, који је добио одобрење од Европске комисије и Савјета Европе, из кабинета Владе су у Директорат за медије и Неђељку Рудовићу стигли коментари на закон, а један од њих је био и да се за генералног директора тражи пет умјесто 10 година искуства.

Тај мејл је из кабинета Милојка Спајића у Директорат стигао на папиру који има у дну лого РТЦГ, на основу чега се основано сумња да су коментари, а касније амандмани које је Влада упутила ЕК мимо Министарства – писани заправо у кабинету генералног директора Бориса Раонића.

Због тога су НВО и медијски експерти касније саопштавали да је овај конкурс заправо „нацртан“ за самог Раонића који сада нема законских препрека.

Раонић је почетком јула поднио оставку на мјесто генералног директора, да би га Савјет РТЦГ изабрао истог дана за вршиоца дужности. Слична ситуација се догодила и након пресуде Вишег суда да је Раонић незаконито изабран јер је био у конфликту интереса током првог конкурса. Након те пресуде је разријешен, па истог дана поново именован, иако је у пресуди Вишег суда писало да конкурс треба поновити или да се бира између преосталих кандидата. Стручна јавност је оцијенила да треба бирати између преосталих кандидата изузев Раонића, међутим правна Служба РТЦГ је протумачила како и њега треба узети у обзир, па је поново изабран. Та одлука Савјета РТЦГ је након тужби ОДТ и Медија центра завршила прошле године у Специјалном државном тужилаштву. Након годину дана од формирања предмета, саслушаних свједока и изузетих доказа, одлука није донешена. И недуго након што је ГСТ Владимир Нововић најавио да ће одлука бити ускоро донешена, измијењен је Закон о тужилаштву, па је случај враћен у Основно државно тужилаштво у Подгорици 25. јуна, које још није донијело одлуку, иако ју је СДТ најавило.

Кандидати са искуством

Преостали пријављени кандидати су већином везани за РТЦГ, или су некада радили или су још запослени у тој кући.

Андријана Кадија је позната црногорска новинарка и некадашња генерална директорица РТЦГ. Она је смијењена у јуну 2018, а наредне године је пресуђено да је њена смјена била незаконита. ЕУ је оцијенила да је њено разрјешење супротно слободи изражавања и медија која је основна вриједност ЕУ и круцијални елемент процеса приступања Црне Горе Унији те важно привремено мјерило које треба да буде испуњено за преговарачко поглавље 23.

Кадија је била у фебруару и један од кандидата за руководиоца РТВ Подгорица (Градска ТВ), али је тада изабран новинар Владимир Оташевић, који је прије тога био члан Националног савјета за борбу против корупције. Кадијина кандидатура је одбијена јер њена изјава није била овјерена, а о наводима НВО да Оташевићева кандидатура није била законита, Савјет Градске није поступао.

Снежана Бурзан је кандидаткиња која је током своје каријере била и новинарка, једно вријеме управо у РТЦГ, ПР, а била је и осам година директорица КИЦ-а „Будо Томовић“ у Подгорици, који је за њена два мандата доживио ренесансу.

Владимир Мараш, познати је црногорски џез музичар и директор и оснивач „Маде ин Неw Yорк Јазз фестивала“  који доводи највећа имена свјетске џез сцене у Црну Гору. Он је, прије Раонићевог ступања на дужност, био уредник музичког програма Радија Црне Горе. Од тада је два пута смијењен и сада је на најнижој позицији у радијском систему, у односу на школску спрему – музички уредник 1 у редакцији за забавну музику Радија ЦГ.

Славен Кнезовић је кандидат за генералног директора и тренутно је музички уредник на Телевизији Црне Горе. Он је признати црногорски музичар и композитор и професор виолине неколико деценија присутан на поп сцени.

Сабрија Вулић је још једно име које долази из РТЦГ у коме је већ двије деценије у различитим редакцијама, на позицијама уредника и водитеља. Тренутно је ангажован као уредник емисије у деску. У новинарству је 35 година, каријеру је почео на Радију Котор, а био је директор и уредник ТВ Скy Сат и уредник на РТВ Атлас. Сабрија Вулић је први представник мањинског народа који се кандидује за позицију генералног директора у историји Јавног сервиса, према подацима доступним јавности.

Часлав Вујотић је већ 35 година у РТЦГ, радио је као уредник емисија, уредник програмског блока, и прошао кроз бројне редакције те куће. Тренутно је новинар Парламентарног канала. Против њега је Раонић поднио тужбу ОДТ-у јер је у затвореној Вајбер групи Синдикалне организације подијелио један од уговора врха менаџмента. Један је од потписника бројних писама запослених којима су јавности указивали на незаконитости у Јавном сервису.

Генерални директор РТЦГ, према пропозицијама конкурса, мора да има држављанство Црне Горе, пребивалиште у држави, најмање пет година радног искуства на пословима руковођења у области од значаја за обављање дјелатности Јавног медијског сервиса (новинарство, умјетност, култура, аудиовизуелна медијска дјелатност, социологија, право, економија и др.); најмање ВИИ1- ниво квалификација образовања. Мандат генералног директора је четири године, а исто лице може бити именовано за генералног/у директора/ицу највише два пута.

Марковић дугорочно везан за Никшић

Марковић је Побједи казао и да су сви његови планови дугорочно везани за Радио-телевизију Никсиц.

“Ушли смо у велике пројекте, завршавамо нову зграду РТВ НК која ће бити једна од најмодернијих у региону, а у плану је и изградња стамбене зграде за запослене као и великог студија. Имамо сјајан колектив, вриједне људе који су у потпуности привржени визији коју планирамо да остваримо. Сва истраживања и мјерења показују да су и грађани више него задовољни. Обећао сам људима у никшићкој телевизији да нећу отићи док не остваримо све своје планове и тако ће и бити”, казао је Марковић.

Због свега тога, како је истакао, не планира да се кандидује за генералног директора РТЦГ.