ОДТ Подгорица формирало предмет поводом камера у Градској ТВ

Владимир Оташевић: Усвајањем одлуке омогућава се стабилно функционисање Градске ТВ
02/08/2024
Орвеловска прича у “Градској ТВ”
04/08/2024
Владимир Оташевић: Усвајањем одлуке омогућава се стабилно функционисање Градске ТВ
02/08/2024
Орвеловска прича у “Градској ТВ”
04/08/2024

Основно државно тужилаштво јуче је формирало предмет након пријаве да су у РТВ Подгорица (Градска ТВ) постављене камере које имају могућност аудио снимања, саопштено је из ОДТ.

Осим тога, прекјуче је и Агенција за заштиту личних података и слободан приступ информацијама (АЗЛП) покренула надзор, а инспектор је био у просторијама Градске ТВ, изузео документацију и извршио увид у систем. Извршни директор РТВ Подгорица Владимир Оташевић поднио је прво Врховном државом тужилаштву и АЗЛП пријаву због сумње у могуће постојање кривичних дјела и кршење Закона о заштити података о личности. Из Врховног државног тужилаштва су прослиједили случај ОДТ-у.

Оташевић је пријавио да су током утврђивања чињеница у једном дисциплинском поступку, када је запослени тражио изузимање снимка спорне ситуације са надзорних камера, утврдили да сигурносне камере имају и аудио записе. Оташевић је појаснио да је од техничке службе тражио снимак конкретног догађаја, те да су му га доставили на флеш меморији те да је тада утврђено да постоји и аудио запис. Тај сигурносни систем је постављен у октобру 2020. године.

Оташевић истиче да је, осим што камере имају и систем за биометријско распознавање, проблематично и то гдје се ти записи чувају и да ли постоји могућност екстерног приступа систему, односно не зна се ко је и са којих локација могао да види и чује што се дешава у просторијама Градске ТВ.

„Треба да се утврди, наравно у даљем поступку, од стране тужилаштва, ко су та Н.Н. лица која су имала приступ свим тим аудио и видео-записима у претходном периоду“, рекао је Оташевић након што је поднио пријаву.