Андрија Мандић: У току формирање анкетног одбора за истраживање насиља над новинарима

Обележен Светски дан слободе медија у Грачаници: Црн дан за слободу и професију
04/05/2024
Рада Комазец: Редакцију листа „Јединство“ прогоне по други пут
11/05/2024
Обележен Светски дан слободе медија у Грачаници: Црн дан за слободу и професију
04/05/2024
Рада Комазец: Редакцију листа „Јединство“ прогоне по други пут
11/05/2024

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић разговарао је данас са Терезом Рибеиро, представницом ОЕБС-а за слободу медија и казао да је припремљен текст за формирање анкетног одбора који ће се бавити насиљем над новинарима и случајевима црних тројки.

Мандић је представници Рибеиро пожелио добродошлицу у Скупштину Црне Горе истичући изузетно добру сарадњу нашег парламента са ОЕБС-ом.

Предсједник Скупштине је истакао да је Црна Гора много напредовала у области слободе медија, додајући да су три кључна закона – Закон о медијима, Закон о јавном медијском сервису РТЦГ и Закон о аудиовизуелним медијским услугама, од стране наших партнера у Бриселу, оцијењена као у потпуности усклашена, те да очекује да ће се наћи пред Владом већ наредне седмице.

“Предсједник је додао да су ови закони кључни за добијање позитивног ИБАР-а, али прије свега за квалитет живота свих грађана Црне Горе, те исказао увјерење да ће их Скупштина усвојити у најкраћем року и уз широку подршку посланика. Мандић је саопштио да је припремљен текст за формирање анкетног одбора који ће се бавити случајевима насиља над новинарима и другим грађанима Црне Горе, који су познати као случајеви црних тројки, те додао да се очекује да ће се врло брзо стећи услови да он буде изгласан у Скупштини заједно са анкетним одбором који ће се бавити убиством савезног министра Павла Булатовића”, наводи се у саопштењу Скупштине.

Саговорници су констатовали да је евидентан напредак у раду и транспарентности парламента и да је изузетно важно да грађани имају увид у активности посланика.

Мандић и Рибеиро су закључили да се не смије допустити да напади на новинаре остану некажњени и да је неопходно испунити правду коју очекују грађани Црне Горе.