Влада формира нову Комисију за истрагу напада на новинаре

Министарство јавне управе и медија: Позив за припрему медијске стратегије до 2025. године
01/03/2021
“Медиа центар” послао Влади предлоге за нову стратегију о медијима
03/03/2021
Министарство јавне управе и медија: Позив за припрему медијске стратегије до 2025. године
01/03/2021
“Медиа центар” послао Влади предлоге за нову стратегију о медијима
03/03/2021

Влада ће формирати нову Комисију за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља

над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП).

Наводи се да је за члана још постојеће Комисије у име МУП-а већ именован државни секретар Зоран Миљанић.

„Институције и медији који ће имати чланове у новом сазиву обавијештени су да предложе своје представнике“, казали су из МУП-а.

Миљанић је, на данашњем састанку Комисије, казао да постоји неспорна воља да напади на новинаре и имовину медија добију правни епилог, и да Црна Гора за то има подршку међународне заједнице.

 

Он је навео да ниједан напад на новинаре у Црној Гори, почев од убиства Душка Јовановића, рањавања Оливере Лакић, и бројних других случајева пребијања новинара и уништавања имовине медија, није добио судски епилог.

„Сама та чињеница говори о томе да је неопходно да нова Комисија прошири своје ингеренције, како би будући чланови из редова тужилаца, Агенције за националну безбједност (АНБ), медија и медијских асоцијација, могли добити шансу да се ствари покрену са мртве тачке“, казао је Миљанић.

Он је истакао да је у контактима са партнерима из међународне заједнице добио обећање да ће Црна Гора добити експертску, материјалну и сваку другу помоћ, како би се постигли бољи резултати у расвјетљавању напада на новинаре и процесуирали налогодавци и починиоци.

„У циљу јачања ингеренција нове Комисије, потребно је измијенити Статут, а МУП је тражио податке о раду сличних комисија у региону, како би се искористила упоредна искуства и на тај начин допринијело ефикасности“, навео је Миљанић.

Он је казао да је циљ МУП-а превентивно дјеловање, и да би правни епилог досадашњих напада на новинаре био најбоља превентива.

Чланове нове Комисије именоваће Влада чим добије предлоге од надлежних институција и медија, а њено конституисање очекује се за десетак дана.