Владимир Соловјев: Против Русије се води невиђени медијски рат

СРПСКА, свечани пријем поводом Дана Русије: Нада Велетић добила награду Савеза новинара Русије
12/06/2023
РТЦГ: Бориса Раонића ће саслушати 22. јуна у својству осумњиченог
15/06/2023
СРПСКА, свечани пријем поводом Дана Русије: Нада Велетић добила награду Савеза новинара Русије
12/06/2023
РТЦГ: Бориса Раонића ће саслушати 22. јуна у својству осумњиченог
15/06/2023

Предсједник Савеза новинара Русије Владимир Соловјев каже за АТВ да се против Русије води у историји непознати медијски рат, али да Руси морају издржати и побиједити.

Наш Савез новинара истражује ситуацију и види да наше колеге из западних земаља пишу о Русији на два начина – лоше или никако. Ми покушавамо објаснити нашу тачку гледишта прво нашем друштву, и у томе успјевамо, али никако не успјевамо објаснити западном друштву, каже Словјов.

Он поручује да се нада да људи који желе да сазнају више од мејнстрима могу наћи ствари које се дешавају у Русији и видјети руску тачку гледишта.

Хтио бих се захвалити новинарима Републике Српске који подржавају златан стандард новинарства. Они имају храбрости и снаге представити руску страну. Због тога смо и дошло на Дан Русије. Уручили смо награде новинарима из Републике Српске који раде по златном стандарду и имају снаге и храбрости радити на нашим ратиштима, каже Соловјев за АТВ.

Он поручује да је новинарима на ратишту најтеже и да ће покушати побољшати њихову позицију.

Они врло добро раде, стално смо на вези. Доста је тешко колегама који живе на новим руским територијама. Они су свакодневно у ситуацији да њихова репортажа може бити посљедња. Због тога предлажемо подршку овим новинарима као посебан вид заштите новинара који су стално на ратиштима. Да сада одговорност сноси редакција, ако колега погине онда породица добија два милиона рубаља. Када човјек дуго ради на ратиштима мора добити специјалну подршку државе, посебно звање, као што је ветеран ратног новинарства. Мислили смо то урадити са министарством, каже он.

Напомиње да се Русија свакодневно бори са лажним вијестима које долазе са запада и да имају обавезу да објашњавају грађанима како настају лажне вијести и како се пласирају.

Свакодневно најбољи стручњаци западних институција измишљају разноврсне лажи које покушавају бацити преко свих могућих мрежа у наше друштво. Боримо се са тим таласом који није постојао у историји. То је прљави рат без икаквих правила. Сада се појавило неколико Телеграм канала, емисија гдје откривају те лажи и како се припремају „фејк њуз“. По истраживањима новинари успјевају да се борбе и добро смо утренирани, рекао је он.

Наши људи не знају пут вијести, па шире лажне вијести. Морамо објашњавати како се појављују те лажи.

извор: атвбл