Врховни суд за пооштравање казни у случајевима напада на новинаре

РТЦГ: Финансије нејасне, тв буџет на дораду
23/12/2021
Потписани уговори са корисницима средстава из Фонда за подстицање медијског плурализма
24/12/2021
РТЦГ: Финансије нејасне, тв буџет на дораду
23/12/2021
Потписани уговори са корисницима средстава из Фонда за подстицање медијског плурализма
24/12/2021

Врховни суд ће дати пуни допринос регулативи која се односи на нападе на новинаре и подржати рјешења за измјену
Кривичног законика у том правцу, поручила је вршитељка дужности предсједника Врховног суда Весна Вучковић на радним састанцима са представницима медија и невладиног сектора.

“Састанак са представницима медија организован је како би Служба за односе са јавношћу Врховног суда, којој припадају судије портпароли свих судова, саслушала предлоге и сугестије за унапријеђење комуникације медија и судова”, каже се у саопштењу.

Подсјећа се да је у току израда Медијске стратегије за наредних пет година, коју спроводи Министарсво јавне управе, дигиталног друштва и медија.

Новинари су истакли да је велики проблем приликом извјештавања из судова законска норма која забрањује коришћење мобилних телефона и лап топ уређаја у судницама.

Нагласили су и проблеме фоторепортера и сниматеља, јер им се ријетко дозвољава да уђу у судницу и сниме фото и видео материјал.

“Анонимизација правоснажних судских пресуда које се објављују на порталу судство.ме, такође је један је од најчешће поменутих проблема новинара”, каже се у саопштењу из Врховног суда.

Како су навели новинари, замјена имена и презимена у пресудама иницијалима, знатно отежава претрагу на сајту, али и успорава објављивање правоснажних пресуда.

Из Врховног суда подсјећају да су судови на анонимизацију обавезни Правилником о раду судова. “Појаснили су да се ова пракса примјењује и у судовима региона и да се може интервенисати само измјеном закона”, каже се у саопштењу.

Представници медија указали су и на лошу прегледност и функционисање сајта судство.ме.

Суткиња Врховног суда и портпаролка Весна Јочић, казала је да је у току израда новог информационог система, који ће јавности омогућити валитетнији доступ пресудама.

„Ради се и на увезивању свих корака у једном предмету, чиме би се постигла већа прегледност и транспарентност поступка“, нагласила је Јочић.

На састанку је договорено да Удружење професионалних новинара Црне Горе у сарадњи са Службом за односе са јавношћу Врховног суда припреми документ у којем би били наведени сви поменути проблеми и предложена евентуална рјешења.

Вучковић је казала да је НВО сектор уз медије кључни партнер Врховног суда приликом комуникације са јавношћу. Према њеним ријечима, извјештаји које НВО објављују, драгоцјен су допринос када се говори о проблему кршења људских права.

“А сарадња Врховног суда са овим сектором види се у бројнимспоразумима и меморандумима које смо потписали, и на тај начин потврдили важну улогу цивилног друштва у раду правосуђа, јачању владавине права и процесу приступања Европској унији“, казала је Вучковић.

Наводи се да је НВО сектор, као и медији, упутио је примједбу на приступ Правосудном информационом систему (ПРИС).

“Сматрају да је сарадња цивилног сектора са судовима задовољавајућа, али да би требало порадити на ажурности судова приликом достављања података или пресуда, које НВО користе приликом својих истраживања”, каже се у саопштењу.

Радним састанцима у Врховном суду присуствовали су представници Вијести, Дана, РТЦГ, Монитора, Агенције МИНА, ТВ Никшић, Америцан публиц медиа, Комисије за праћење истрага напада на новинаре, Друштва професионалних новинара.

Цивилни сектор представљале су НВО 35 мм, Грађанска алијанса, Медиа центар и Синдикат запослених РТЦГ.

Извор: Мина