Годишњица: Отмичари новинара Радија Приштине још нијесу откривени

Оливера Милошевић, потпредседница УНС-а посетила ужичке медије
21/08/2022
Игор Дамјановић: Дарија Дугина
22/08/2022
Оливера Милошевић, потпредседница УНС-а посетила ужичке медије
21/08/2022
Игор Дамјановић: Дарија Дугина
22/08/2022

На данашњи дан пре 24 године у близини Велике Хоче отети су чланови новинарске екипе Радија Приштина, Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Канцеларија за Косово и Метохију је тим поводом саопштила да са жаљењем и огорчењем констатује да њихови отмичари још нису пронађени.

Славуј и Перенић киднаповани су када су кренули да извештавају о отетим монасима из манастира Свети Врачи у Зочишту.
Канцеларија за Косово и Метохију напомиње да је спомен-обележје новинарима, на путу Велика Хоча-Зочиште, где су нестали Ђуро Славуј и Ранко Перенић, до сада рушено осам пута, а починиоци тог вандалског чина, такође су још непознати.

Захваљујући упорности колега новинара, у мају ове године на месту њиховог нестанка, девети пут је постављена спомен-плоча, као одговор и упозорење свима онима који верују да је заташкавање злочина чин патриотизма и да је решеност оних који траже правду кратког века, наводи се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију поново позива Еулекс и све надлежне међународне и локалне институције да обнове истрагу и пронађу и процесуирају починиоце овог, али и осталих злочина над новинарима на Косову и Метохији.
Подсећа се да још нису расветљена убиства и отмице Љубомира Кнежевића, новинара приштинског „Јединства“ и дописника Политике, који је отет 6. маја 1999. године код Вучитрна, и Александра Симовића, новинара и преводиоца, који је нестао пре тачно 23 године, 21. августа 1999. године у Приштини.

Такође, Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини, Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, а медијског радника Мила Буљевића је 25. јуна 1999. године, недалеко од избегличког центра у Приштини, отела ОВК.
Поред њих, на Косову и Метохији убијени су и албански новинари листа „Бота сот“ Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005).

„Ни ћутање, ни скрнављење спомен-плоче неће нас поколебати у трагању за правдом, а друштво међунационалне толеранције и уважавања неће бити могуће остварити на Косову и Метохији све док породице несталих, које год националности оне биле, не добију задовољење у истини и правди“, навела је Канцеларија за КиМ.

Коначно расветљавање ових и свих других злочина и проналажење и кажњавање учинилаца предуслов је за изградњу поверења српског народа у међународне и покрајинске институције на Косову и Метохији, као и за нормализацију суживота у Покрајини, закључује се у саопштењу.