Дритан Абазовић: Позивам Хрватску да отворимо истрагу о убиствима Јовановића у Пуканића

Удружење новинара Србије: Асанж почасни члан
29/04/2023
Удружење новинара Црне Горе поводом Дана слободе медија: У Црној Гори медији подстичу подјеле у друштву
02/05/2023
Удружење новинара Србије: Асанж почасни члан
29/04/2023
Удружење новинара Црне Горе поводом Дана слободе медија: У Црној Гори медији подстичу подјеле у друштву
02/05/2023

epa09915196 Montenegro's Prime Minister Dritan Abazovic during the taking of the solemn oath to members of parliament in Cetinje, Montenegro, 28 April 2022. After ousting a conservative government in February 2022, the lawmakers agreed on a minority government led by Dritan Abazovic. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић казао је у интервјуу за “Вечерњи лист” да тврди да иза убиства Ива Пуканића и Душка Јовановића стоји дуванска мафија, те да како је навео, “сви знају ко јој је био на челу и ко је зарадио милијарде од дуванског посла”.

“Немам дилеме да је дуванска мафија убила Ива Пуканића, као и Душка Јовановића и још неке. Сва та убиства заиста треба расвијетлити. Спремни смо сарађивати с хрватским државним органима. Овдје је проблем што су то још увијек табу теме и нико их не жели отворити. Хтио сам отворити тему убиства Душка Јовановића, али наилазите само на опструкцију. Људи говоре како је прошло много година, да нема доказа, да је тада била другачија технологија, стално се ваде на неке ствари, али лично мислим да та убиства могу ријешити само људи који би свједочили везано за та догађања о којима имају сазнања и да би се тада отворио велики мозаик”, казао је Абазовић.

Истакао је да не зна да ли је то вријеме дошло.

“Је ли то вријеме дошло, не знам, али тврдим да иза убиства Пуканића и нашег Јовановића, уредника Дана, стоји дуванска мафија, а ко је то тада био, свима је јасно. Не могу тврдити да ћемо доћи до неког писаног трага јер онај ко је наручио убиство није то написао. Ко је био дуванска мафија и ко јој је био на челу, свима је јасно. Ко је направио милијарде од дуванског посла, свакоме је јасно, јасно је свим грађанима, само није јасно надлежним органима”, казао је Абазовић.

Абазовић је истакао да им није “јасно како неко има стотине милиона долара у некретнинама и на рачунима у страним банкама, а да није открио микрочип нити је био неки иноватор нити се има чиме похвалити у својој каријери, да је нешто направио”.

“Разговарао сам на ту тему с тужитељима и људима из полиције, али наравно без доказа је тешко оптужити људе за најгоре криминално дјело. С овог мјеста позивам државне органе у Хрватској да поновно отворимо ту тему и можда дођемо до неких резултата. То је јако важно, више не желимо носити тај терет прошлости”, казао је Абазовић.

Истакао је да “говоримо о медијским слободама, а убијени су главни уредници појединих новина”.

“Ова дуванска мафија детерминисала је политичке процесе. Бивша структура могла је говорити само о национализму, а не о борби против корупције и криминала чији су били заштитници. Увијек су говорили како би нам, да их није било, узели државу, цркву у Лесковцу. Понављам, можда никада нећемо доћи до доказа, али мој лични став и увјерење је да је све те људе убила дуванска мафија. А Ко је на челу дуванске мафије, знају сви у Црној Гори, а сигуран сам и у Хрватској”, казао је Абазовић