ЕУ: Мора се стати на крај некажњивости за злочине против новинара

РТЦГ: Почиње јавна расправа о годишњим ПП плановима РТЦГ
28/10/2022
Међународни дан некажњивости напада на новинаре: Воље има, резултата нема
02/11/2022
РТЦГ: Почиње јавна расправа о годишњим ПП плановима РТЦГ
28/10/2022
Међународни дан некажњивости напада на новинаре: Воље има, резултата нема
02/11/2022

Високи представник за спољну политику Европске уније (ЕУ) Жозеф Борељ и потпредсједница Европске комисије (ЕК) Вера Јоурова поручили су да се мора стати на крај некажњивости за злочине против новинара.

Током протеклих десет година, за 80 одсто убистава новинара широм свијета нико није одговарао.

Борељ и Јоурова су, поводом 2. новембра – Међународног дана борбе против некажњивости за злочине над новинарима, нагласили да су новинари “очи и уши” из зона сукоба и доводе своје животе у опасност да би информисали шта се дешава на терену.

„У Украјини је неколико новинара и медијских радника убијено или повријеђено, понекад намјерно гађани. Намерно усмјеравање напада на новинаре, као и на цивиле, представља ратни злочин“, истакли су они.

Према ријечима Бореља и Јоурове, ратне зоне нису једина мјеста гдје су новинари нападнути.

“Широм свијета, новинари се суочавају са све већим пријетњама у свом раду, жртве су злочина из мржње, узнемиравани су на интернету, на мети су шпијунских софтвера, па чак и убијени”, каже се у реаговању.

И унутар ЕУ, кажу Борељ и Јоурова, новинари се могу суочити са тешким условима.

“ЕУ биљежи све већи број физичких, правних и онлајн пријетњи и напада на новинаре и друге медијске професионалце протеклих година”, саопштила је ЕК и оцијенила да је то забрињавајући тренд који се одражава у извјештајима Комисије о владавини права у ЕУ.

Званичници Уније су најавили да ће у децембру позвати заштитнике људских права, цивилно друштво и невладине организације из цијелог свијета на Форум за људска права посвећен некажњивости и како до одговорности и правде.

“Ово ће бити важна прилика да заједно разговарамо о ефикаснијим стратегијама за јачање одговорности и правде”, кажу Борељ и Јоурова, преноси Тањуг.

Препорука ЕК о заштити, безбједности и оснаживању новинара је усвојена 16. септембра 2021. године, а допуњена 16. септембра ове године европском уредбом о слободи медија.

Циљ ових докумената је да ојачају слободу медија и медијски плурализам у ЕУ и кандидатима за чланство и да обезбиједе безбједније услове рада за све медијске професионалце, без страха и застрашивања, било онлајн или ван мреже.

Њима су утврђене конкретне акције које државе чланице треба да предузму, са посебном пажњом на новинарке.

Интернет пријетње су у порасту широм ЕУ, а посебно су угрожене новинари које припадају мањинама.

Ова ситуација је, како се наводи, посебно забрињавајућа када политичари или моћне јавне личности иницирају овакве нападе.

Европска уредба о слободи медија укључује мјере заштите од политичког мијешања у уређивачке одлуке и од надзора над новинарима.