ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: Нико у Европи не трпи као Срби!

Лука Ракчевић: Градска ТВ је била пропагандно гласило једне партије и непресушни извор мржње, шовинизма и неистина
06/08/2023
У Србији је умрло новинарство, а новинари нестали
11/08/2023
Лука Ракчевић: Градска ТВ је била пропагандно гласило једне партије и непресушни извор мржње, шовинизма и неистина
06/08/2023
У Србији је умрло новинарство, а новинари нестали
11/08/2023

Предсједник Удружења новинара Србије, књижевник и један од водећих српских интелектуалаца на Косову и Метохији Живојин Ракочевић, каже да је неизвјесност главна карактеристика живота Срба на КиМ, али и да је гето у коме живе пронашао свој механизам за преживљавање у чијем основу је трпљење.

 Србима је на КиМ потребан град јер су прво избачени из њих. Данашњи млади људи, неалбанци, који су рођени у 21. вијеку нису никада живјели у градовима. Власници смо велике културе и цивилизацијских тековина на Космету. Наша данашња потреба и наш сан је да око цркве у Грачаници имамо једну улицу, као што је бањалучка Господска улица. Знам људе који су спремни то да подрже. Пројекат је направљен – истиче Ракочевић.

Услов за опстанак у гету је да та микросредина сачува своје посебности, а каже да су наше власништво и држава, залог за будућност.

Према Ракочевићевом мишљењу нико у Европи не трпи као Срби на КиМ, који су уградили себи формуле опстанка од којих једна може да се сведе на реченицу: “Пусти, њихово је вријеме”.

– Та формула је вијековна и свјесна је циклуса хаоса и несреће који ће на КиМ, на жалост, и убудуће да се смјењују. Могло би се и прецизније рећи: Њихово је вријеме – враћај се себи. Гледај да те њихово вријеме не избрише из времена, али и њихово вријеме је за времена. САД су “родитељи” данашњег КиМ и тај пројекат је за њих важнији од Куртија и Албанаца – сматра Ракочевић и истиче да би они свој пројекат радо завршили, али да то није могуће.

Каже да је већина ствари на којима су инсистирали Америкаци и Албанци на КиМ, пропала.

– Да ли је могуће да Европа и Америка направе пројекат који не може да комуницира с остатком свијета? Индија, нуклеарна сила, а некада британска колонија, има некакве односе с Лондоном, а Косово, које је срце нашег идентитетског, културолошког и националног виђења ствари, не жели никакаве односе с Београдом. Не можете живјети у таквом парадоксу – истакао је новинар и књижевник с КиМ Живојин Ракочевић, у разговору за Радио Републике Српске.

Он сматра да је Аљбин Курти екстремни националиста и социјални популиста који је на граници национал-социјализма.

 Курти жели да оствари романтичарске снове свих албанских елита у прошлости, а институције у Приштини, које у животу држе странци, не могу да пруже функционалне услуге чак ни Албанцима.

Извор: ртрс