Захтјев новој влади: РТЦГ не може и даље бити сервис ДПС-а, вријеме за смјене!

Представници Друштва професионалних новинара код Алексе Бечића
07/12/2020
Кривокапић: РТЦГ вратити грађанима који је и плаћају!
09/12/2020
Представници Друштва професионалних новинара код Алексе Бечића
07/12/2020
Кривокапић: РТЦГ вратити грађанима који је и плаћају!
09/12/2020

Члан Главног одбора ПзП-а, Александар Лекић навео је како ће та странка од нових власти тражити спровођење озбиљних реформи и обезбијеђивање професионалног новинарства и независности рада Јавног сервиса.

И након формирања нове Владе, РТЦГ остаје под јаким утицајем некада владајуће а сада опозиционе ДПС. Овај утицај се махом огледа у уређивачкој политици информативних емисија, а нарочито дневника као централне информативне емисије. Тако у недељном дневнику у 19:30х у дијелу политичко-друштвених тема, имали смо прилику да чујемо чак пет саопштења опозиционих партија у вези једне теме, од којих два долазе од ДПСа, а по једно од СДП-а, Либералне партије и ХГИ. Са друге стране није дато простора да о овој теми свој став искажу и представници оних партија које подржавају власт. Између осталог тема је била већ позната мантра о угрожености државе, како се настојало приказати славље присталица побједничке коалиције са црногорским тробојкама након изгласавања нове владе, навео је Лекић.

Према његовим ријечима, да РТЦГ не служи интересима јавности на објективан, непристрасан и вјеродостојан начин видимо и на бројним другим примјерима.

У истом дневнику прилог о средњој поморској школи у Котору репортерка ТВЦГ завршава са ријечима како потреба за поморством и вишевјековна традиција поморства у Црној Гори није препозната у расподјели ресора нове црногорске Владе. Непримјерено је, али и крајње непрофесионално да било ко са Јавног сервиса оцјењује да ли је поморство препознато у неком од ресора нове власти само на основу тога што ни један од тих ресора не садржи поморство у свом називу. Резултате нове власти ћемо тек бити у прилици да видимо. Можда би за гледаоце било интересантније да чују од Јавног сервиса који су то резултати претходне власти по питању поморства у нашој земљи, навео је Лекић.

Он сматра да информације које гледаоце занимају о опште-друштвеним, економским и политичким темама јавни сервис као сервис свих грађана мора да пласира на вјеродостојан, непристрасан начин, по принципу избалансираног новинарства, односно уважавајући више различитих извора и политичких саговорника.